Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ερωτήσεις «κανονικότητας» υποβάλλουν για πρώτη φορά οι θεσμοί στις ελληνικές τράπεζες

Ερωτήσεις «κανονικότητας» υποβάλλουν για πρώτη φορά οι θεσμοί στις ελληνικές τράπεζες
Ρωτούν για κέρδη και πιστωτική επέκταση αλλά και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Ερωτήσεις που κατεδεικνύουν ότι  οι τράπεζες βαδίζουν προς μια κανονικότητα δέxθηκαν τα τραπεζικά στελέχη στις επαφές τους με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα ενώ σε αντίστοιχο κλίμα διεξάγονται και οι επαφές των στελεχών με τους επενδυτές.
Ετσι τα NPEs δεν αποτελούν πλέον  μόνο θέμα της ατζέντας μεταξύ θεσμών και τραπεζών ούτε μεταξύ τραπεζών και διεθνών επενδυτών.
Οι θεσμοί επέμειναν στις συναντήσεις τους με τα τραπεζικά στελέχη στην ανάγκη τα πιστωτικά ιδρύματα να επιτύχουν υγιή κερδοφορία , στην κοστολόγηση και στις προμήθειες προκειμένου να κατανοήσουν από που θα υπάρξουν κέρδη αλλά και στην πιστωτική επέκταση που θα διαμορφώσει αυτά τα κέρδη.
Κατέγραψαν την κατανομή της νέας χρηματοδότησης, τους κλάδους τη ζήτηση και τις προοπτικές ενώ δεν ήταν λίγες οι ερωτήσεις που έθεσαν για τα stress tests προκειμένου να δουν τι ανησυχεί περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες στο θέμα αυτό.
Ωστόσο σε ότι αφορά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν να τους γνωστοποιηθούν τα standards που θα θέσουν οι εποπτικές αρχές προκειμένου να απαντήσουν στις σχετικές ερωτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και μόνον υπήρξαν συζητήσεις για θέματα κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι θεσμοί προέτρεψαν να πιστωτικά ιδρύματα για μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση στο βαθμό πάντα που τα δάνεια θα διατηρούν έναν βαθμό ασφαλείας.
Πολλαπλές ήταν οι ερωτήσεις και οι συζητήσεις που διεξήχθησαν ως προς το APS  (Asset Protection Scheme) για το τι θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την ταχύτητα της δυνατής εφαρμογής και το βαθμό της εφαρμογής. Ωστόσο στις διεργασίες επί του θέματος τηρείται απόλυτη μυστικότητα ακόμη και από τις ίδιες τις τράπεζες και η νομοθετική διαδικασία κινείται κυρίως από τον αρμόδιο υφυπουργό χρηματοπιστωτικού συστήματος Γεώργιο Ζαββό.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των τραπεζών και η δυνατότητα επέκτασής τους αποτέλεσαν ίσως για πρώτη φορά άλλο ένα εκτεταμένο θέμα συζήτησης που φαίνεται πως έχουν θέσει οι θεσμοί στην ατζέντα τους όχι ασφαλώς μόνον για την Ελλάδα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενόψει του ανταγωνισμού που αυτές θα αντιμετωπίσουν από τις εταιρίες πληρωμών αλλά και από τις ηλεκτρονικές τράπεζες που τοποθετούνται καθημερινά στην τραπεζική αγορά . Επίσης από  τους κολοσσούς όπως η Amazon και η Facebook που  τοποθετούνται με τη σειρά τους δυναμικά  στην ίδια αγορά.
Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη θέματα κανονικότητας και κυρίως επέκτασης εργασιών ήταν αυτά που απασχόλησαν και τους διεθνείς επενδυτές στο χρηματοπιστωτικό συνέδριο που πραγματοποίησε στο Λονδίνο το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ολα τα παραπάνω είναι μια σαφής καταγραφή αλλαγής του κλίματος, η οποία έρχεται ως απότοκο μιας ανάκαμψης του συνολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ίδια τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου θα είναι η σειρά του ΔΝΤ να δει  τις τέσσερις  τράπεζες έχοντας  ορίσει μια ατζέντα που αφορά εγχώριους και διεθνείς κινδύνους καθώς και το Ταμείο διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιεί ελέγχους στη χώρα για την μεταμνημονιακή περίοδο.
Επιμέρους θέματα που θα εξετάσει το ταμείο είναι μαξιλλάρι ρευστότητας, κερδοφορία, εταιρική διακυβέρνηση, μοντέλο ανάπτυξης εργασιών και φυσικά ένα follow up σε ότι αφορά τα capital controls εστιάζοντας κυρίως στο κατά πόσον επηρεάζουν ή όχι τη σημερινή πραγματικότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης