Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ένταση μεταξύ Βρούτση και Μηταράκη για τα σενάρια «τιτλοποίησης» χρεών

tags :
Ένταση μεταξύ Βρούτση και Μηταράκη για τα σενάρια «τιτλοποίησης» χρεών
Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για παράταση μέχρι 31-12-19 για μη βεβαιωμένα χρέη- μόλις το 15% έχει μπει στη ρύθμιση
Ένταση και δυσαρέσκεια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκάλεσαν οι διαρροές από το περιβάλλον του υφυπουργού Νότη Μηταράκη του σεναρίου τιτλοποίησης των αρρύθμιστων χρεών άνω των 200.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η απροθυμία των οφειλετών να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ήδη, το 85% των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων βρίσκεται εκτός ρύθμισης και εξετάζεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει το δικαίωμα σε όσους έχουν μη βεβαιωμένες οφειλές να μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις μέχρι τέλος του έτους.
Από την προωθούμενη διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας ευνοούνται εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί, όπως:-
-20.000 αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι των οποίων οι οφειλές μέχρι και το 2016 καθυστερούν να πιστοποιηθούν, λόγω προβλημάτων στα μητρώα του πρώην ΕΤΑΑ.
- 500.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που ακόμη δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
- 300.000 αγρότες που ενώ ο προσδιορισμός των οφειλών γίνεται αυτόματα, η μεταφορά των χρεών στο ΚΕΑΟ και η βεβαίωσή τους απαιτεί λίγα 24ωρα.
Αν και κύκλοι προερχόμενοι από την πλευρά του υπουργού Εργασίας, διέψευδαν το περιεχόμενο  δημοσιεύματος της «Καθημερινής» σχετικά με ενδεχόμενο σχέδιο τιτλοποίησης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, λίγες ώρες πριν σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι για τις οφειλές άνω των 200.000 ευρώ που δεν θα επιλέξουν –οι οφειλέτες-  να τις ρυθμίσουν  «από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κράτους να βρει κάθε πρόσφορο μέσο να εισπράξει αυτά που οφείλονται στην κοινωνία». Έχουμε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ που φτάνουν συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ, άρα αυτό δεν αφορά στον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος επλήγη από  την κρίση. Και πρέπει το Δημόσιο να βρει κάθε τρόπο να τιτλοποιήσει, να πουλήσει, να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε και το εξετάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Ταυτόχρονα ο κ. Μηταράκης, επιβεβαίωσε το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, με την αδυναμία των συστημάτων να συντονιστούν και να εντοπίσουν οφειλές, όπως για παράδειγμα με το θέμα των γιατρών που ανέδειξε το ΒΝ (http://bankingnews.gr/index.php?id=460125). Και αυτό, γιατί όπως είπε υπάρχουν 23 πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, έχουμε λογισμικό που είναι πολλά χρόνια πίσω και δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό την τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ίδια εγκυρότητα πληροφορίας όπως το υπουργείο Οικονομικών με το TAXIS.

Το 85% εκτός ρύθμισης μια βδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είχα υποβάλλει αιτήσεις περίπου και έχουν μπει για ρύθμιση 127.000 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), με την πλειοψηφία (750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 120.000 αγρότες να βρίσκονται εκτός). Εκτός ρύθμισης βρίσκονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη από 150.000 ευρώ και πάνω.
Στο ΚΕΑΟ, Κέντρο είσπραξης έχουν διαβιβαστεί χρέη της τάξης των 35,5 δις, ενώ εκτιμάται ότι άλλα 4 δις ευρώ είναι «κρυφά», μη βεβαιωμένα χρέη.
Να σημειωθεί ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν χρέη πριν και μετά το 2016, βάσει του νόμου και των σχετικών εγκυκλίων, πρέπει να κάνουν τρεις αιτήσεις. Μία στον ΕΦΚΑ και δύο αιτήσεις στο ΚΕΑΟ εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά τα χρέη έως το 2016 και η δεύτερη τα χρέη 2017 και 2018.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης