Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μυτιλήνη: Χάος, φωτιές και επεισόδια με δύο νεκρούς στον καταυλισμό της Μόριας - Εξέγερση βλέπουν οι Αρχές

Μυτιλήνη: Χάος, φωτιές και επεισόδια με δύο νεκρούς στον  καταυλισμό της Μόριας - Εξέγερση βλέπουν οι Αρχές
Τεταμένη ήταν η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόρια, όπου μετά την πυρκαγιά σε κοντέινερ ακολούθησαν εκταταμένα επεισόδια
(upd 5) Επεισόδια ακολούθησαν τις δυο πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 29/9 στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης, που πλέον έχουν κατασβεστεί, ενώ ο θλιβερός απολογισμός είναι δύο νεκροί. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σορός μιας απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συνέβησαν στον καταυλισμό της Μόριας από τις 17:00

Το χρονικό των επεισοδίων

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές.
Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.
Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου.
Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων.
Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ.
Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.
Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Image

Image

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Περί τις 19:30 κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.
Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.



moria2

Image

Φωτό: facebook/Ihab Abassi




 Image

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που ξέσπασαν, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ήδη, ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχώρησαν νωρίτερα  με προορισμό την Μυτιλήνη, ενώ στο σημείο μετέβησαν  ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διαρκής ενημέρωση του πρωθυπουργού

Για τις δραματικές εξελίξεις και τα επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο ενημερώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την κατάσταση στο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το προσφυγικό, εξάλλου, θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας (30/9) με την αποσυμφόρηση των νησιών να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την  κυβέρνηση.    

Γεννηματά: Η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια.
«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Να τελειώσει αυτή η δύσκολη νύχτα.Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την επικίνδυνη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

«Τα σημερινά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Επισημαίνει πως «αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια και μόνο είναι η λύση.
Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα.
Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».
Καταληκτικά σημειώνει ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».

Ελληνική Λύση: Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Εκτός ελέγχου χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση την κατάσταση στη Μόρια με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια.
«Η κατάσταση στη Μόρια έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και τα πράγματα μέρα με την ημέρα γίνονται χειρότερα, αφού τόσο η ΝΔ , όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισαν ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα με πρωτοφανή προχειρότητα!», σημειώνει η Ελληνική Λύση και προσθέτει:
«Όταν οι λαθροεισβολείς, βάζουν οι ίδιοι τις φωτιές, αγνοώντας τους κινδύνους, ρισκάροντας να υπάρξουν νεκροί, και μη σεβόμενοι την χώρα που τους φιλοξενεί "με το ζόρι" -επειδή το επιβάλει η ΕΕ και η ανικανότητα της κυβέρνησης- τότε είναι ικανοί για το χειρότερο!»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης