Τραπεζικά νέα

Το CVC Capital μπαίνει σφήνα στα σχέδια του καναδικού Fairfax και της Κινεζικής Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική – Στα 800 εκατ το τίμημα

Το CVC Capital μπαίνει σφήνα στα σχέδια του καναδικού Fairfax και της Κινεζικής Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική – Στα 800 εκατ το τίμημα
Η Εθνική τράπεζα θεωρεί ότι το τίμημα μπορεί να αυξηθεί για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς υπάρχει σοβαρός αριθμός ενδιαφερομένων, έχουν φθάσει τους 4.
Σφήνα στα σχέδια του Καναδικού fund Fairfax που είναι στρατηγικός μέτοχος στην Eurolife και στην Eurobank αλλά και της κινεζικής Fosun μπαίνει το CVC που θεωρείται ηγέτης στον κλάδο των ιδιωτικών κεφαλαίων με 82 δισεκ. κεφάλαια και 129 δισεκ. δεσμευμένα κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι το CVC έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα καθώς πριν λίγο καιρό αγόρασε το θεραπευτήριο Υγεία και ως εκ τούτου η επένδυση σε μια ισχυρή ασφαλιστική εταιρία βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του private equity fund.
Πηγές στην Εθνική Τράπεζα εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 3 με 4 μεγάλους επενδυτικούς ομίλους για την Εθνική Ασφαλιστική.
Το CVC διαθέτει πολύ μεγάλη ρευστότητα και μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις την Εθνική Ασφαλιστική το τίμημα της οποίας θα μπορούσε να φθάσει τα 800 εκατ για το 80% της ασφαλιστικής.
Αν και εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός του CVC και κατέλθει στον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έχει δημιουργηθεί το ισχυρότερο δείκτη νοσοκομειακής και ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα.
Όπως έχει επισημάνει το bankingnews μέσα στον Οκτώβριο του 2019 ξεκινάει η διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα.
Στο διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 26 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι τέσσερις.
Υπάρχουν δηλαδή ενδιαφερόμενοι, πολύ ισχυρά ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να εξαγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική.
Στην Εθνική υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά και δεν θα αποτελούσε έκπληξη το τίμημα για το 80% να αυξηθεί στα 800 εκατ ευρώ.
Οι υποψήφιοι είναι

1)Το Καναδικό fund Fairfax το οποίο διατηρεί στρατηγικές θέσεις στις ασφάλειες μέσω της Eurolife που κατέχει το 80% ενώ είναι στρατηγικός μέτοχος και στην Eurobank με ποσοστό 33%.
Το Καναδικό fund Fairfax είναι ισχυρός διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής αρκεί να ξεπεραστούν εμπόδια όπως ότι θα κατέχει δύο ασφαλιστικές όπου μέτοχοι τους θα είναι και δύο ελληνικές τράπεζες.
Επίσης υπάρχουν και ζητήματα συγκέντρωσης στον κλάδο, θέματα που άπτονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το Fairfax θα δείξει ενδιαφέρον μόνο
Α)Διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί σε αέναες πλειοδοτικές διαδικασίες
Β)Ξεπεραστούν τα εμπόδια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp.

2)Ο κινεζικός όμιλος Fosun όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει επανέλθει στο προσκήνιο διεκδικώντας την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Fosun είναι σοβαρός υποψήφιος αρκεί να δείξει ενδιαφέρον έως το τέλος καθώς οι κινέζοι ενώ έχουν τα κεφάλαια ίσως δεν έχουν την επιχειρηματική υπομονή να διεκδικήσουν την Εθνική Ασφαλιστική.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Fosun είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον προσφέροντας 670 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική.

3)Έχει εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενος πολύ μεγάλο παγκόσμιας κλίμακας Private Equity Fund το CVC.
Εάν το Fund επιδείξει ενδιαφέρον στην πράξη – σενάριο πολύ πιθανό – τότε ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική θα πάρει άλλη τροχιά θα αποτελέσει έκπληξη.

4)Έχει εμφανιστεί και ένα τέταρτο επενδυτικό fund που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά δεν έχει την οικονομική ισχύ των 3 πρώτων υποψηφίων επενδυτών.

Συμπέρασμα

Η Εθνική τράπεζα θεωρεί ότι το τίμημα μπορεί να αυξηθεί για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς υπάρχει σοβαρός αριθμός ενδιαφερομένων, έχουν φθάσει τους 4.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα τον Οκτώβριο ξεκινάει η διαδικασία με προοπτική έως τον Μάρτιο του 2020 να έχει κλειδώσει το deal στον τελικό πλειοδότη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης