Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ευκαιρία της Ρωσίας μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία

Reuters: Η ευκαιρία της Ρωσίας μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία
Η Ρωσία θέλει να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της
Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, η χώρα που έχει μετακινηθεί αναμφισβήτητα στην αντίθετη κατεύθυνση και προς όφελός της, είναι η Ρωσία.
Μέσα σε λίγες ώρες από τις επιθέσεις, ο εξαγωγέας κρατικών όπλων της Μόσχας δήλωσε ότι θα διεξάγει συνομιλίες με χώρες της Μέσης Ανατολής για την πώληση νέων αντιπυραυλικών συστημάτων, τα οποία διοχετεύονται σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον επόμενο μήνα, ο πρόεδρος Putin πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο, σε μια ευκαιρία να εμβαθύνει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του πετρελαίου, να ωθήσει τις επενδύσεις και να προωθήσει τον αντιαεροπορικό εξοπλισμό της Ρωσίας στο Dubai Airshow τον Νοέμβριο 2019.
Σε μεγάλο βαθμό, οι ελιγμοί της Μόσχας αντανακλούν τον οπορτουνισμό - ο Putin σπάνια χάνει την ευκαιρία να εκθέσει οποιαδήποτε αντιληπτή αδυναμία των Η.Π.Α. ή των αντιπάλων του.
Ωστόσο, υπογραμμίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του στην εκτίμηση της επιρροής στην περιοχή, βασιζόμενη στο ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα με τον Άσαντ στη Συρία, τη διαχείριση του Ισραήλ και του Ιράν και της πώλησης πυραυλικών συστημάτων στο ΝΑΤΟ, αντιρρήσεις.
"Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να κάνουν μια σοφή απόφαση, όπως έκανε το Ιράν αγοράζοντας το σύστημα πυραύλων S-300 και όπως έκανε ο Πρόεδρος Erdogan όταν αγόρασε το τελευταίο αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumph της Ρωσίας" δήλωσε, παρακινώντας τον πρόεδρο Rouhani να συνεργαστεί μαζί του.
Για τους παρατηρητές της Μόσχας, η πρόθεση είναι σαφής.
"Η Ρωσία τοποθετείται ως συστημικός ηθοποιός στη Μέση Ανατολή, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα μεγάλο ή μικρό πρόβλημα δεν θα παραμείνει στο Κρεμλίνο", αναφέρουν αναλυτές.
Η Ρωσία θέλει να διαμορφώνει τους κανόνες στην περιοχή.
Το θέμα είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη για να υπερασπιστούν το Ριάντ, τον πλησιέστερο Αραβικό σύμμαχό του, ένα χάσμα στη δέσμευση που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην σχέση με την Ρωσία.
Η Ρωσία βλέπει την συγκυρία σαν ευκαιρία για να "αντικαταστήσει" τις ΗΠΑ ως απόλυτος κυρίαρχος στην Μέση Ανατολή. Διατηρεί γεωπολιτική εμβέλεια και είναι έτοιμη να δράσει.
Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος Macron ζήτησε στενότερη συνεργασία Ευρώπης και Ρωσίας αν και έχει υπογραμμίσει ότι οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί λόγω του θέματος της Κριμαίας δεν θα πρέπει να αρθούν ακόμα.
"Έχει έρθει η ώρα, είναι καιρός να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι εταίροι σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Le Drian.
Από τη σκοπιά της Μόσχας, μπορεί να αισθάνεται αισθητή την αίσθηση ότι προχωρά σε τρία βασικά ζητήματα: την επέκταση των συναλλαγών και των επενδυτικών δεσμών με την Κίνα, καθιστώντας την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και την ανοικοδόμηση των σχέσεων στην Ευρώπη.
Για την κυβέρνηση Trump, η οποία έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της πρόσφατης ενέργειας της στην εμπορική διαφωνία με την Κίνα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι αποτελεί υπενθύμιση του κινδύνου να μην συμμετάσχουν πλήρως στις γωνιές του κόσμου όπου διακυβεύονται συμφέροντα των ΗΠΑ.
"Η ρωσική εμπειρία καταδεικνύει με σαφήνεια την τιμή της αποχώρησης από το κενό και τη διφορούμενη πρόθεση", έγραψε αυτό τον μήνα η Anna Borshchevskaya, της Ουάσινγκτον, αναφερόμενη ειδικότερα στη Συρία.
"Η Ρωσία συχνά κερδίζει απλώς και μόνο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αντίθετες στο ρίσκο για να την αμφισβητήσουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης