Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα ελληνικά μήλα πήραν «ελευθέρας» για τις αγορές της Ινδίας

Τα ελληνικά μήλα πήραν «ελευθέρας» για τις αγορές της Ινδίας
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, της ΕΕ που ολοκλήρωσε την αποστολή δοκιμαστικών φορτίων με επιτυχία, και της δόθηκε πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας
Το «πράσινο φως» για εξαγωγή στην αγορά της Ινδίας «άναψε» για τα ελληνικά μήλα η αρμόδια Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία του Ινδικού υπουργείου Γεωργίας καθώς έδωσε την τελική έγκριση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στις τοπικές υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.
Οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016, όταν και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), υπέβαλλε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά της ασιατικής χώρας.
Ακολούθησαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του φακέλου από τις Ινδικές αρχές το 2017, για να ολοκληρωθούν πέρυσι με την επίτευξη ειδικής συμφωνίας για την δοκιμαστική αποστολή φορτίων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο «κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι Έλληνες εξαγωγείς σε συνεργασία με τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και το εμπορικό γραφείο της πρεσβείας μας στην Ινδία, απέστειλαν επιτυχώς τα πρώτα φορτία Ελληνικών μήλων στην Ινδία εξασφαλίζοντας την θέση τους στην Ινδική αγορά».
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, ανάμεσα σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή δοκιμαστικών φορτίων με επιτυχία, και της δόθηκε πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης