Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ο Οκτώβριος παραδοσιακά ήταν πάντα ένας ασταθής μήνας για τις αγορές

tags :
CNBC: Ο Οκτώβριος παραδοσιακά ήταν πάντα ένας ασταθής μήνας για τις αγορές
Τα τελευταία 30 χρόνια, πάνω από 190 εταιρίες S&P500 παρουσίασαν καθημερινή διακύμανση άνω του 1% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους Macro Risk Advisors
Οι αγορές αντιμετώπισαν πολύ καλά τη θύελλα των κλιμακωτών εμπορικών εντάσεων και το θέμα της μομφής του προέδρου των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και ο S&P500 βγήκε να κερδίζει 1,7%.
Ο Οκτώβριος όμως, όπως υποστηρίζει το CNBC μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία.
Ο Οκτώβριος είναι ιστορικά ο πιο ασταθής μήνας, καθώς ο Δείκτης Μεταβλητότητας Cboe και ο VIX τείνουν να κορυφώνονται.  
Τα τελευταία 30 χρόνια, πάνω από 190 εταιρίες S&P500 παρουσίασαν καθημερινή διακύμανση άνω του 1% τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας κατά μέσο όρο τις 21 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους Macro Risk Advisors.
Η εκπληκτική ανθεκτικότητα της αγοράς τον Σεπτέμβριο, που είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας για τα αποθέματα, θα μπορούσε επίσης να σημάνει ότι το ράλι τείνει σε υποχώρηση.


«Ελειψε η μεταβλητότητα τον Σεπτέμβριο αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες ενός πιο εκρηκτικού Οκτωβρίου», δήλωσε στο CNBC ο Ryan Detrick, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς για την LPL Financial.
«Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι οι αγορές δεν μένουν ήρεμες για πάντα και είναι κάτι που το έχουμε δει κατ'επανάληψη φέτος.»
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ωστόσο ενόψει της επανάληψης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας στις 10 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Παρασκευής, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump σκέπτονται τρόπους για τον περιορισμό των ροών χαρτοφυλακίου των επενδυτών των ΗΠΑ στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής κινεζικών εταιρειών από αμερικανικά χρηματιστήρια.
Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α δήλωσε την Κυριακή ότι «η διοίκηση δεν προτίθεται να εμποδίσει τις κινεζικές εταιρείες να εισαγάγουν μετοχές σε χρηματιστήρια των Η.Π.Α.».
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro διέψευσε τα δημοσιεύματα περί διαγραφής σε συνέντευξή του στο CNBC, όπως ανέφερε νωρίτερα και η bankingnews.gr.
Ωστόσο, οι εμπορικές εντάσεις διατηρούν τις ανησυχίες, ακόμη και αν υπάρξουν δασμολογικές καθυστερήσεις ή άλλες ενέργειες.
Από το 1950, ο Οκτώβριος σημείωνε κατά μέσο όρο ένα μικρό κέρδος περίπου 0,9% για το S&P500, σύμφωνα με το Stock Trader's Almanac.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια των προεκλογικών ετών από το 1950 και μετά, η αγορά ήταν επίπεδη με τον S&P500 να καταγράφει απόδοση κατά 0,1% κατά μέσο όρο.
Ο Οκτώβριος είναι επίσης ο μήνας που σημειώθηκαν μεγάλες πτώσεις συμπεριλαμβανομένων των ετών 1929 και 1987.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης