Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων είναι αποτυχημένο

tags :
Goldman Sachs: Το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων είναι αποτυχημένο
Ο Solomon προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει "πραγματική επιβράδυνση στην Ευρώπη"
Το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών ήταν αποτυχημένο.
Αυτό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, ο οποίος κριτικάρει τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων, η οποία προκαλεί "πληθωρισμό" στις τιμές των asset.
Ο Solomon εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από την τελευταία κρίση.
"Θεωρώ ότι τα αρνητικά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένα αποτυχημένο πείραμα και θα έχουν πραγματικά αρνητικές συνέπειες για καθέναν στον κόσμο, ειδικά σε εκείνον που βιώνει τα αρνητικά επιτόκια".
Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει πληθωρισμός στις τιμές των asset σε ολόκληρο τον κόσμο, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί.
Από την κρίση, οι κεντρικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αγορές μεγάλης κλίμακας περιουσιακών στοιχείων και έχουν θέσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για να στηρίξουν τις δανειοδοτήσεις στις οικονομίες τους.
Ενόψει της ασθενούς ανάπτυξης, ωστόσο, ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατέφυγαν στον καθορισμό στόχων για τα βασικά επιτόκια αναφοράς κάτω από το μηδέν.
Αντί να καταβάλλονται τόκοι από τις τράπεζες για τις καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες.
Ορισμένοι τραπεζίτες έχουν επικρίνει τη στρατηγική, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πολιτική τιμωρεί τους ιδιοκτήτες ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι και άλλους, όπως εκείνους που διαθέτουν ακίνητα και μετοχές.
Ο Solomon προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει "πραγματική επιβράδυνση στην Ευρώπη".
Είπε ότι η αμερικανική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης