Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Weidmann σε Lagarde: Θα σταματήσω κάθε προσπάθεια επέκτασης του QE

tags :
Μήνυμα Weidmann σε Lagarde: Θα σταματήσω κάθε προσπάθεια επέκτασης του QE
Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann δήλωσε ότι ελπίζει ότι η κίνηση της ΕΚΤ να μη θέτει υπό αμφισβήτηση τους κανόνες που διέπουν το πρόγραμμα
Σαφές μήνυμα στη νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, C. Lagarde έστειλε ο επικεφαλής της ισχυρής Bundesbank της Γερμανίας, προειδοποιώντας τους υπαλλήλους της ΕΚΤ να μην αμφισβητήσουν τα όρια του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, υποδεικνύοντας ότι θα σταματήσει κάθε προσπάθεια επέκτασής του.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ παρουσίασε ένα μεγάλο πακέτο κινήτρων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία περιελάμβανε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως για απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα
Μιλώντας στη Βιέννη, ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann δήλωσε ότι ελπίζει ότι η κίνηση της ΕΚΤ να μη θέτει υπό αμφισβήτηση τους κανόνες που διέπουν το πρόγραμμα, οι οποίοι περιλαμβάνουν απαγόρευση αγοράς πάνω από το 33% του χρέους οποιασδήποτε κυβέρνησης.
"Η ακρίβεια και η σημασία των ορίων που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο για αγορές κρατικών ομολόγων δεν έχουν αλλάξει", δήλωσε ο Weidmann.
«Ελπίζω ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα δεν θα οδηγήσουν σε αυτούς τους περιορισμούς να τεθούν υπό αμφισβήτηση».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα για περίπου ένα χρόνο πριν από την υπέρβαση των ορίων του προγράμματος, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση ή QE.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα επειδή η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα έως ότου ο πληθωρισμός φθάσει τον στόχο του μόλις κάτω από το 2%.
Ο ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,9% τον περασμένο μήνα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, υποστήριξε τις τελευταίες ημέρες ότι η τράπεζα εξακολουθεί να έχει περιθώρια για να αγοράσει χρέος για "παρατεταμένο χρονικό διάστημα", χωρίς να προσδιορίζει πόσο καιρό.
Η ΕΚΤ σήμερα κατέχει περίπου 2,6 τρισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος και το εταιρικό χρέος της ευρωζώνης.
Ο Weidmann έχει από καιρό αντιταχθεί στις πολιτικές εύκολου χρήματος που υπερασπίστηκε ο σημερινός πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, αλλά ορισμένοι αναλυτές ελπίζουν ότι η διαμάχη μπορεί να εξασθενίσει με την αποχώρηση του Draghi στις 31 Οκτωβρίου.
Η Lagarde ανέφερε ότι θέλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και του μεγαλύτερου μετόχου της ΕΚΤ.
Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι αγορές ομολόγων τους επιχορηγούν τις κακές κυβερνήσεις στη νότια Ευρώπη.
Οι επικρίσεις για την πρόσφατη κίνηση της πολιτικής της ΕΚΤ αυξήθηκαν, ενώ τουλάχιστον επτά από τις 25 μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της τράπεζας αντιτάχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της ολλανδικής και γαλλικής κεντρική τραπεζών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Lagarde προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει ομιλία στο Βερολίνο στις 4 Νοεμβρίου για να τιμήσει τον Wolfgang Schäuble, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος δημοσίως επικρίνει τον Draghi σχετικά με τις πολιτικές της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης