Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επέστρεψε στην κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ - Σε επιφυλακή η Λευκωσία

Επέστρεψε στην κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ - Σε επιφυλακή η Λευκωσία
H Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου "Γιαβούζ" εντός της κυπριακής AOZ
Ανοιχτά της Πάφου κατευθυνόμενο προς το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ βρίσκεται και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ σύμφωνα με την Marine Traffic την ιστοσελίδα μέσα από την οποία φαίνονται οι κινήσεις των πλοίων διεθνώς.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου "Γιαβούζ" εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.
 Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. "Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε" ανέφερε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marinetraffic, το "Γιαβούζ" πλέει ανοιχτά της Πάφου και κατευθύνεται προς το δεύτερο τουρκικό πλοίο "Φατίχ", το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου.
Προηγουμένως, το "Γιαβούζ" παρέμενε στα ανοιχτά της Καρπασίας από τις 8 Ιουλίου, σε περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι και την αναχώρηση του στις 17 Σεπτεμβρίου για το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας.
Πιο ανατολικά του "Γιαβούζ", στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Ορούτς Ρέις".
Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το "Γιαβούζ" ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε "Μόρφου".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης