Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coveney (Iρλανδός ΥΠΕΞ): Καμία συμφωνία για το Brexit αν το σχέδιο Johnson είναι το τελικό

Coveney (Iρλανδός ΥΠΕΞ): Καμία συμφωνία για το Brexit αν το σχέδιο Johnson είναι το τελικό
Δύσκολα η συμφωνία που προτείνει ο Boris Johnson θα γίνει αποδεκτή, θεωρεί ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ
«Αν οι πορτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι τελικές, δεν θα υπάρξει καμιά συμφωνία», ανέφερε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Simon Coveney.
Ο Boris Johnson ανακοίνωσε χθες (2/10) τις προτάσεις που επικεντρώνονται στον τρόπο αποφυγής των «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο το σχέδιο αυτό μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία πριν την 31η Οκτωβρίου.
«Η κρίση μου είναι ότι ο Boris Johnson θέλει μια συμφωνία και ότι το χαρτί που δημοσιεύθηκε χθες ήταν μια προσπάθεια να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Αλλά ... αν αυτή είναι η τελική πρόταση, δεν θα υπάρξει συμφωνία », δήλωσε ο Coveney στο κοινοβούλιο.
Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά και θεμελιώδη προβλήματα με αυτήν την πρόταση αλλά τουλάχιστον έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Ο κ. Coveney δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί τα βρετανικά έγγραφα μια "σοβαρή πρόταση" με κάποια θετικά, αλλά και δύο σημαντικά προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η συνοριακή υποδομή για την αντιμετώπιση των τελωνειακών ζητημάτων.
Δεύτερον, δεν είναι σαφές εάν οι προτάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στο βουλευτικό κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας ένα αποτελεσματικό βέτο.
"Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε καμία πρόταση που να υποδηλώνει ότι ένα μέρος ή μάλιστα μια μειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να πάρει τις αποφάσεις για την πλειοψηφία", δήλωσε.
Αντ 'αυτού, η Ιρλανδία προβλέπει έναν "συμβουλευτικό ρόλο" για την περιφερειακή συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης