Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Drian (Γάλλος ΥΠΕΞ): ΗΠΑ και Ιράν έχουν ένα μήνα διορία για να συζητήσουν για τα πυρηνικά

Le Drian (Γάλλος ΥΠΕΞ): ΗΠΑ και Ιράν έχουν ένα μήνα διορία για να συζητήσουν για τα πυρηνικά
Το Ιράν θα προβεί σε νέες παραβιάσεις της συμφωνίας για τα πυρηνικά τον Νοέμβριο
H Γαλλία δίνει ένα μήνα περιθώριο σε Ιράν και ΗΠΑ για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian υποδεικνύοντας ότι το σχέδιο της Τεχεράνης για αύξηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων τον Νοέμβριο θα οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron, απέτυχε να διεξάγει συνομιλίες μεταξύ Trump και Rouhani στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Θεωρούμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, που απέτυχαν, βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και εναπόκειται στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να συζητήσουν ξανά επειδή το Ιράν ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη μείωση των δεσμεύσεών του στη συμφωνία της Βιέννης το Νοέμβριο,», δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.
Το Ιράν παραβιάζει τους περιορισμούς της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 βήμα προς βήμα, απαντώντας στις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν από τότε που η Ουάσιγκτον απέσυρε τη συμφωνία τον περασμένο Μάιο.
Έχει δηλώσει ότι θα παραβιάσει εκ νέου τη συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου και οι διπλωμάτες φοβούνται ότι η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να απαντήσουν.
«Τα μέτρα αυτά κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο έντασης και νέας κλιμάκωσης, οπότε πρέπει να επωφεληθούμε από τον πολιτικό χώρο που υπάρχει για να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Le Drian.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με μια πιο εκτεταμένη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις της θα εξαναγκάσουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει αποκλείσει τις συνομιλίες μέχρι την άρση αυτών των κυρώσεων, ενώ θα συνεχίσει την αυξανόμενη πυρηνική επέκτασή της.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών οξύνθηκαν ειδικά μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ είχαν ισχυριστεί ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, θέση την οποία υποστήριξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης