Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μηταράκης: Εκτός ΑΜΚΑ οι αλλοδαποί που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα

Μηταράκης: Εκτός ΑΜΚΑ οι αλλοδαποί που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα
«Βάζουμε τέλος στα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας
Οριστικό τέλος στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα δίνει το υπουργείο Εργασίας με νέες εγκυκλίους που εστάλησαν στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ.
Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.
Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.
Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους.   
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης σημειώνει ότι ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας.
Εμείς προχωράμε αποφασιστικά.
Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα.
Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου.
Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία.
Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης