Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Βόμβα» από το ΣτΕ - Αντισυνταγματικές οι περικοπές επικουρικών συντάξεων και οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

tags :
«Βόμβα» από το ΣτΕ - Αντισυνταγματικές οι περικοπές επικουρικών συντάξεων και οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών
Αντισυνταγματικές οι αθροιστικές περικοπές Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, αλλά και οι εισφορές Ελ. Επαγγελματιών - Αλλαγές υπόσχεται το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας
(upd) Βόμβα στα θεμέλια του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), βάζει το ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις κυριότερες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο και αποδομεί  σε ότι αφορά τον ορισμό πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (άθροισμα ως επί του τζίρου), και το κυριότερο τον τρόπο υπολογισμού και αναπλήρωσης των συντάξεων.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, δεν έχει προς το παρόν αντιδράσει, διευκρινίζει ωστόσο ότι επίκεινται αλλαγές τόσο ως προς τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, όσο και ως προς το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, με την επαναφορά των κλιμακίων, που ίσχυαν ως το 2016.
Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνει πλέον τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ να γυρίσουν στις παλιές επικουρικές συντάξεις και κυρίως το ΙΚΑ –ΕΤΕΑΜ να άρει τις μειώσεις (ανώτατη επικουρική 190 ευρώ σήμερα).
Για τις επικουρικές συντάξεις το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να περικοπούν ως άθροισμα της κύριας και της επικουρικής και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των νυν και των μελλοντικών συντάξεων.
Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν των 1300 ευρώ που τίθεται ως  άθροισμα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Εκρινε επίσης, ατισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της αναπλήρωσης κύριων των συντάξεων καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό (έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης) κυρίως για όσους εργαζόμενους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές.
Σε ότι αφορά τις επιπλέον αλλαγές που έγιναν με το συγκεκριμένο νόμο το ΣτΕ κρίνει συνταγματική την ίδρυση ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους , καθώς και τη βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31/12/2014.
Είναι συνταγματική η ίδρυση του ΕΦΚΑ, σημειώνει ότι είναι σύμφωνη με το σύνταγμα και την αρχή της ισότητας και αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους ανεξαρτήτως ιδιότητας καθώς αντιμετωπίζουν ,όλοι, τους .ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).
Αναφορικά με τον διαχωρισμό «παλιοί|» και «νέοι» ασφαλισμένοι το ΣτΕ  έκρινε  ότι στον νόμο Κατρούγκαλου, υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι νέοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από πότε ξεκίνησε η ασφαλιστικός τους βίος. Δηλαδή δεν διακρίνονται πλέον οι εργαζόμενοι σε προ του π.χ του 1993 ή μετά καθώς θεωρεί το δικαστήριο ότι όλοι πρέπει να επωμισθούν το βάρος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.
Τέλος το δικαστήριο έκρινε πως το Κράτος εφόσον υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των συντάξεων, το Κράτος οφείλει να εγγυάται την καταβολή τους.

Βρούτσης: Εξετάζουμε με προσοχή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένοντας τη δημοσίευση των τελικών κειμένων.
Από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου).
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση, καθώς, επίσης και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών».
«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει ο αρμόδιος υπουργός.

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: «Μεγάλη νίκη» η απόφαση του ΣτΕ

«Μεγάλη νίκη του δικηγορικού σώματος απέναντι στην ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου» χαρακτηρίζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τις σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που κατέγνωσαν την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).
Σε ανακοίνωσή της η Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, «πρόκειται για ιστορική δικαίωση του κινήματος των ελευθέρων επαγγελματιών (που λοιδορήθηκε ως κίνημα της γραβάτας), αλλά και ειδικότερα του δικηγορικού σώματος και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».
Ακόμη, αναφέρεται ότι «μετά από αδικαιολόγητα μακρά δικαστική διαδικασία, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας δέχθηκε τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και διαπίστωσε την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών».
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οφείλει, σεβόμενη τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού κόστους, να εφαρμόσει τις επιταγές των δικαστικών αποφάσεων και να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επαναφέροντας πλέον τα πράγματα στη συνταγματική έννομη τάξη, όπως από σήμερα αποτυπώνεται και με τη σφραγίδα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης