Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Μαξίμου o M. Pompeo - Ξεκίνησε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Στο Μαξίμου o M. Pompeo - Ξεκίνησε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Σε εξέλιξη η συνάντηση του  M. Pompeo με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τις 10:30 τον υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και  κατά τον χαιρετισμό του πριν από την έναρξη της συνάντησης έκανε αναφορά στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίου  κ. Ross,με τον οποίο συζήτησε  τις κοινές οικονομικές προοπτικές και παρουσίασε αναλυτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, στην Ελλάδα, αλλά και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς, ενώ δήλωσε «ευτυχής που η εν λόγω επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ γίνεται 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης και «συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».
«Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για την χώρα μας.
Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες μιας πολύπλευρης  κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη.
Σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, λάβαμε ήδη σαφή μέτρα που την υπηρετούν: Πήραν τέλος οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Επιχειρήσεις και πολίτες ανακουφίζονται από την υψηλή φορολογία.
Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις,  προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις.
Και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι «οι συνομιλίες μας στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες, εκτείνονται σε ευρύ φάσμα θεμάτων.
Η Άμυνα, η Οικονομία -με αιχμή την Ενέργεια, τον Τουρισμό και το Εμπόριο- όπως και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να την ενισχύσουμε και άλλο».  
Εξέφρασε την ικανοποίησή του  που συμφώνησαν για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας,  «που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον M. Pompeo τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.
Η πρακτική της γειτονικής Τουρκίας «δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.
Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο.
Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε ακόμη για την Ελλάδα πως «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», ενώ χαιρέτισε το ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα».
Όπως ανέφερε «οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται σε βάση σταθερή.
Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της».
Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως «και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας,  ενώ σημείωσε  ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.
Ο Mike Pompeo, ο οποίος βρίσκεται από χθες (4/10) στην Αθήνα και η επίσκεψή του θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, αυτή την ώρα μεταβαίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας,  Ν. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Mike Pompeo πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο, Κυριακή 6/10, θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης