Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό τον Ιανουάριο 2020 - Αυξήσεις από 5%-7% σε Κύριες και Επικουρικές συντάξεις

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό τον Ιανουάριο 2020 - Αυξήσεις από 5%-7% σε Κύριες και Επικουρικές συντάξεις
Ποιοι μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν  με ευνοϊκούς όρους
Άρδην αλλαγές στο ασφαλιστικό σε Κύρια και Επικουρική ασφάλιση, με νομοσχέδιο «πακέτο» που θα διορθώνει τις αντισυνταγματικές διατάξεις κατρούγκαλου,  ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, με στόχο να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο Δεκέμβριο και να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.
Με το νομοσχέδιο, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενισχύοντας και δίνοντας «πριμ» 5% στις συντάξεις, για όσους παραμένουν στην εργασία τους πάνω από 39 χρόνια. Αυξάνονται οι επικουρικές συντάξεις για 250.000 συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις εως και 50% με το άθροισμα 1.300 ευρώ κύριας και επικουρικής. Επανέρχονται οι ασφαλιστικές κλάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και διαχωρίζεται η ασφάλιση των αγροτών από τον ΟΑΕΕ, σε πόλεις άνω των 2.000 κατοίκων.
Πιο αναλυτικά:
Επανυπολογισμός συντάξεων –ποσοστά αναπλήρωσης: Με τον ισχύοντα νόμο, μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη ως το 105% του συντάξιμου μισθού (χαμηλόμισθοι), με συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 600 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης.
Στον αντίποδα, ασφαλισμένος με μισθό 5.860 ευρώ κατά τη διάρκεια των 40 ετών ασφάλισης θα λάβει  σύνταξη κάτω και από το 48,5% των συντάξιμων αποδοχών του.
Ο νέος επανυπολογισμός θα μικρύνει  την προσωπική διαφορά και θα φέρει τις συντάξεις πλησιέστερα στα ποσά που είχαν οι συνταξιούχοι πριν το νόμο Κατρούγκαλου.  
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ σε περιπτώσεις ασφάλισης πάνω από 35 χρόνια η αναπλήρωση μπορεί να είναι 2,5%-3%, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη η αύξηση για όσους αποχωρούν μετά τα 40 με 42 έτη.
Κατάργηση πλαφόν: Αίρεται, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, για την οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «θα σεβαστούμε στο ακέραιο», το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική ασφάλιση, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 50% των επικουρικών συντάξεων για 250.000 συνταξιούχους.
Επιστροφές όμως των αντισυνταγματικών περικοπών δεν θα υπάρξουν για όλους, γιατί η απόφαση του Ακυρωτικού δικαστηρίου, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.   
Αλλαγή εισφορών σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ:  Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών , ο οποίος με τη διάταξη Κατρούγκαλου αντιστοιχούσε στο 20% των εσόδων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις εισφορές αυτές, με το σκεπτικό ότι οι εργοδότες πληρώνουν το 13,3% και οι εργαζόμενοι το 6,67%.
Στους μη μισθωτούς το 20% καταβάλλεται ολόκληρο από τους ίδιους. 
Το νέο καθεστώς που σχεδιάζεται θα προβλέπει τρείς ασφαλιστικές κλάσεις με ποσά εισφορών από 150 ως 250 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του κάθε επαγγελματία. Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.
Νέο Επικουρικό 2ος-3ος Πυλώνας: Το Επικουρικό σύστημα θα είναι ένα μικτό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο θα ενσωματώνει τόσο τα διανεμητικά όσο και τα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία, μοιράζοντας το ρίσκο και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του.
Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι κεφαλαιοποιητικός και εξίσου υποχρεωτικός.
Οι εισφορές, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους εργοδότες κεφαλαιοποιούνται και διατηρούνται σε έναν ατομικό λογαριασμό, «ατομικό κουμπαρά», ο οποίος θα ανήκει στον ασφαλισμένο και ο οποίος ουσιαστικά θα ‘αυγατίζει’, εξασφαλίζοντας στον εργαζόμενο όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, σημαντικές οικονομικές αποδόσεις. Σταδιακά, η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης ενώ σήμερα, η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 190 ευρώ.
Θα έχει εξίσου υποχρεωτικό χαρακτήρα ενώ θα εξασφαλίζει στους ασφαλισμένους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας: ηλικία λήψης προϊόντος, μείγμα εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτική στρατηγική αλλά και εναλλακτικό επενδυτικό φορέα πέραν του κρατικού. Οι εναλλακτικοί φορείς ασφάλισης θα μπορούν να είναι επαγγελματικά ταμεία ή επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  Το νέο επικουρικό σύστημα θα εφαρμοσθεί στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε αυτό και να διασφαλιστούν οι σημερινές παροχές.
Καθώς οι σημερινοί ασφαλισμένοι παραμένουν
Το ΕΤΕΑΕΠ, αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται σε διαχειριστή της νέας επικουρικής, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος φορέας επενδυτικής στρατηγικής ενώ βασικό ρόλο έχει και η σημερινή εταιρεία διαχείρισης των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο τρίτος πυλώνας παραμένει αποκλειστικά προαιρετικός, κεφαλαιοποιητικός και ιδιωτικός.
Ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ένα μέρος των αποταμιεύσεών του ώστε με το τέλος του εργασιακού του βίου να έχει εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει και σήμερα στη χώρα μας αλλά πλέον θα δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να αυξήσουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Ποιους συμφέρει σήμερα η συνταξιοδότηση

Με βάση το ισχύον σύστημα, συμφέρει να αποχωρήσουν με σύνταξη όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης (20 ως 27) και χαμηλό μέσο όρο αποδοχών (π.χ. 800, 900, 1.100 ευρώ) στο διάστημα 2002-2019.
Η σύνταξη που θα πάρουν είναι είτε μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπαιρναν παλαιότερα, είτε οριακά μικρότερη ανάλογα με τα έτη και τις αποδοχές τους.
Στην περίπτωση δε της μειωμένης σύνταξης (με όριο ηλικίας ως 5 ή και περισσότερα έτη πριν από το όριο πλήρους σύνταξης) η έξοδος συμφέρει περισσότερο, γιατί η ποινή μείωσης είναι ως 30% και επιβάλλεται μόνον στο ποσό της εθνικής σύνταξης, και όχι στο συνολικό ποσό.
Έτσι, αντί για 384 ευρώ η εθνική σύνταξη πέφτει στα 268 ευρώ για έξοδο 5 χρόνια νωρίτερα, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη δεν επηρεάζεται.
Με το προηγούμενο καθεστώς η ποινή 30% έμπαινε σε όλη τη σύνταξη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μισθό 1.250 ευρώ και 27 έτη παίρνει τώρα 628 ευρώ πλήρη και 512 ευρώ μειωμένη. Με το παλιό καθεστώς θα έπαιρνε 601 ευρώ πλήρη και 421 ευρώ μειωμένη.
Αντίθετα, συμφέρει να μείνουν -υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις τους με καλύτερους συντελεστές- όσοι έχουν πάνω από 37 ή 40 έτη, καθώς η ανταποδοτική σύνταξη θα έχει σημαντικά βελτιωμένους συντελεστές και το νέο σχέδιο θα τους ευνοήσει, μειώνοντας τις απώλειες σε σχέση με τα ποσά σύνταξης που θα έπαιρναν με το προηγούμενο σύστημα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης