Προϋπολογισμός 2020: Πρωτογενές πλεόνασμα με… αστερίσκους, μόλις 3,35% και ΑΕΠ +2,8% - Που αυξάνονται οι φόροι, μείωση δαπανών

Προϋπολογισμός 2020: Πρωτογενές πλεόνασμα με… αστερίσκους, μόλις 3,35% και ΑΕΠ  +2,8% - Που αυξάνονται οι φόροι, μείωση δαπανών
Δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020
Ανάπτυξη 2,8% για το 2020 και πλεόνασμα μόλις 3,35% του ΑΕΠ στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα αύξησης των εσόδων που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές (αύξηση αντικειμενικών τιμών, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews (δείτε εδώ) ο προϋπολογισμός ενσωματώνει δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 1,231 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης που ανέρχονται σε ανάλογα επίπεδα.
Η ανάπτυξη για το 2019 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 2% τη στιγμή που ξένοι οίκοι και διεθνείς οργανισμοί έχουν κατεβάσει τον πήχη για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% με 1,9%.
Σε ότι αφορά το φετινό πλεόνασμα μετά και τα μέτρα Τσίπρα θα ανέλθει στο 3,67% του ΑΕΠ που σημαίνει ότι αρχικές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί δημοσιονομικού κενού το 2019 έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές εισπράξεις 54 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο οι οποίες αν συγκεντρωθούν στο σύνολο τους θα οδηγήσουν σε πρωτογενές αποτέλεσμα 3,56% του ΑΕΠ ή 7,026 δισ. ευρώ το 2020.
Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 602 εκατ. ευρώ.
Παρά τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ το 2020, στα 11,334 δις ευρώ από 10,998 δις ευρώ φέτος) ενώ από τα νομικά πρόσωπα κατά 130 εκατ. ευρώ στα 4,405 δις. ευρώ από 4,534 δις ευρώ το 2019.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού διατηρούνται  στα επίπεδα που είναι και φέτος δηλαδή στα 57 δισ. ευρώ ενώ οι πόροι για επενδύσεις αυξάνουν στα 6,750 δις. ευρώ από 6,150 δις ευρώ φέτος.
Στο προσχέδιο προβλέπονται εξοικονομήσεις 500 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση νέων χαμηλότερων οροφών στις δαπάνες.
Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει με αναλυτική κοστολόγηση τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Το συνολικό κόστος των 1,2 δις ευρώ επιμερίζεται σε :
• 135 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020
• 12 εκατ. ευρώ μετά την ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει ότι τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%
• 404 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% με αύξηση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο
• 281 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης
• 635 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24% (από 28%) και τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5 % (επιμέρους 69 εκατ. ευρώ)
• 26 εκατ. ευρώ από την αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια.

Κυβερνητικές πηγές: Στόχος η αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία

Βασικό στόχο την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα 7/10, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Σημειώνουν ότι  «συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε τις μειώσεις φόρων και εγγυόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» και εξηγούν: «Σε συνέπεια με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέχεια των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο ίδιος στη ΔΕΘ, η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σημαντικά αυξανόμενες ξένες και εγχώριες επενδύσεις".
Συγκεκριμένα, αναφέρουν, για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο 2,8% για το 2020.
Το γεγονός αυτό στρέφει την οικονομική πολιτική από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για κάθε πολίτη.
Κλειδί για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι η μεγάλη άνοδος των επενδύσεων που επιτυγχάνεται με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η σημαντικά θετική συμβολή οφείλεται στους διψήφιους ρυθμούς αύξησης πραγματικών επενδύσεων, τόσο στις κατοικίες και τις λοιπές κατασκευές, όσο και στον εξοπλισμό.
Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση το 2020 αναμένεται να αποτυπώσει τα οφέλη από την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και τον διπλάσιο ρυθμό αύξησης του μέσου μισθού έναντι του 2019.
Ειδικότερα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6%, καθώς και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 1,8%, και των επενδύσεων, κατά 13,4%.
Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.
Αφήνοντας πίσω την υπερφορολόγηση, την διαρκή αποεπένδυση και την αχρείαστη περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2016-2018, ο Προϋπολογισμός του 2020 δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την ισχυρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας και την αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Ενίσχυση της Οικογένειας και κίνητρα κατά της Υπογεννητικότητας

- Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
- Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Μείωση των φόρων & εισφορών για τα Φυσικά Πρόσωπα

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Μείωση των φόρων για τις Επιχειρήσεις

- Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
- Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Ενίσχυση της Οικοδομικής Δραστηριότητας

- Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
- Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Τέλος, στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται, αφενός η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.), και αφετέρου ο εξορθολογισμός των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μειώσεις φόρων που θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
 
Προϋπολογισμός 2020: Ανάπτυξη 2,8%, αύξηση μισθών 3,5%, ανεργία 16,2%, έσοδα 54 δισ. ευρώ

Σε μια σειρά από αισιόδοξες παραδοχές έχει στηρίξει η κυβέρνηση τις προβλέψεις της για την πορεία των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών του 2020.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή (δείτε εδώ) στηρίζεται, στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στο 2,8% από 2% φέτος.
Η εκτίμηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, χτυπώντας συγχρόνως «καμπανάκι» για την κάμψη στις πάγιες επενδύσεις.
Συγχρόνως, όλοι οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (ο πόλεμος του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, ο υπό εξέλιξη εμπορικός πόλεμος, το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit κυρίως για τις χώρες που έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία κ.ά.).
Η επιβράδυνση του ρυθμού της ανάπτυξης είναι το ένα «ασταθές πόδι», στο οποίο στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός.
Το άλλο είναι η πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών το επόμενος έτος και κυρίως για τις επενδύσεις.
Και τα δύο μεγέθη έχουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Παρακινδυνευμένη θεωρείται και η πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2020 από 1,1% το 2019.
Οχι μόνο γιατί ο προϋπολογισμός παραμένει αλυσοδεμένος με τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,85 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, αλλά και εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων, που καραδοκούν πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά, για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020, ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.
Το θρίλερ κάλυψης του κενού συνεχίζεται με τους δανειστές, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ζητώντας της να καλύψει αυτή τη διαφορά με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έχει αποστείλει για εξέταση στο πλαίσιο της διαδικασίας για το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά προβλέπουν:

1. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ με επέκταση και αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Μετά την αναθεώρηση των αξιών, τα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα αυξηθούν σημαντικά το 2020. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτερος για όσους έχουν βίλες και πολυτελείς κατοικίες σε ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

2. Κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα των φορολογουμένων. Σήμερα, για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο, πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Με το νέο σενάριο της πρότασης για το αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση του φόρου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, άρα και περισσότερα φορολογικά έσοδα για τα ταμεία.

Αυξημένου ρίσκου είναι οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού για αυξήσεις μισθών 3,5% το 2020 και μείωση της ανεργίας κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες στο 16,2%, από 18,2% που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού για φέτος, μετά τις αλλαγές που έρχονται στην εργατική νομοθεσία όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τον περιορισμένο ρόλο του ΣΕΠΕ στον έλεγχο.

Επίσης, οι προσδοκίες για εισπράξεις 54 δισ. ευρώ το 2020 δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συγκεντρωθούν στα ταμεία, λόγω της αστάθειας των εσόδων από ΦΠΑ, που είναι ο μεγάλος παράγοντας αβεβαιότητας του προϋπολογισμού. Στο φετινό οκτάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις ΦΠΑ (653 εκατ. ευρώ), όμως σε αυτές περιλαμβάνεται ΦΠΑ ύψους 271,6 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο (μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ ή 4,2%).

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να τις κρατήσει παγωμένες στα φετινά επίπεδα, δηλαδή στα 57,7 δισ. ευρώ.
Και το 2020 ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει απειλή για την οικονομία, εκτός αν η πορεία του πετρελαίου διεθνώς παραμείνει ανοδική.

Σκυλακάκης (Υφ. Δημοσιονομικής Πολιτικής): Ο προϋπολογισμός του 2020 σηματοδοτεί ριζική στροφή από την υπερφορολόγηση στην ανάπτυξη

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020.
Σηματοδοτεί έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών», αναφέρει ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, με με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
«Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.
Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.
Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS