Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 1,5% η απόδοση στην επανέκδοση του 10ετούς από 3,90% και προσφορές 5,4 δισ – Γιατί ο ΟΔΔΗΧ δεν τόλμησε την έκδοση 15ετούς;

Στο 1,5% η απόδοση στην επανέκδοση του 10ετούς από 3,90% και προσφορές 5,4 δισ – Γιατί ο ΟΔΔΗΧ δεν τόλμησε την έκδοση 15ετούς;
Η επανέκδοση ήταν επιτυχής με τις προσφορές να φθάνουν τα 5,4 δισεκ. και το επιτόκιο στο 1,5% από 3,9% που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 το 10ετές ομόλογο.
(upd3) Στο 1,5% διαμορφώθηκε η απόδοση στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς λήξης 2029, που προχώρησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο, μέσω του οποίου άντλησε 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η επανέκδοση ήταν επιτυχής με τις προσφορές να φθάνουν τα 5,4 δισεκ. , ή 3,6 φορές το ζητούμενο ποσό, και το επιτόκιο στο 1,5% από 3,9% που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 το 10ετές ομόλογο.
Η μεγάλη βελτίωση στην μείωση των επιτοκίων από 3,9% σε 1,50% είναι απόρροια σε καταλυτικό βαθμό της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και των χειραγωγούμενων κινήσεων στις αγορές.
Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις να επανεκδοθεί 10ετές που είναι ομόλογο αναφοράς ή 15ετές ώστε να ξεπεραστεί το όριο του 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μητσοτάκης για έκδοση 10ετούς ομολόγου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας

«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση του 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους».

Σταϊκούρας: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη κανονικότητα 

Για «εξαιρετικά ποιοτική έκδοση» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη σημερινή (8/10/2019) επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα, επί κυβέρνησης ΝΔ, βγήκε επιτυχώς στις αγορές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα στοιχεία της έκδοσης εστιάζοντας στην άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 1,5%, ενώ υπενθυμίζει ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%.
Ως στοιχεία επιτυχίας -κατά τον κ. Σταϊκούρα- χαρακτηρίζονται «η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών.
Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».

Με έκδοση 10ετούς

Το επιτόκιο στο 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,50% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην ιστορία της.
Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% και τώρα το νέο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,50% με 1,55%.
Η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 10ετές ομόλογο αναφοράς αποδίδεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ποσοτική χαλάρωση και στα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της ακραίας χειραγώγησης των τιμών από την ΕΚΤ η Κύπρος έχει επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα στο 0,48%, η Πορτογαλία στο 0,13% και η Ελλάδα έφθασε στο 1,33%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδίαζε να συνδυάσει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων buyback του PSI+ περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο όπως έχει αναλύσει το bankingnews είχε ανακύψει πρόβλημα καθώς οι κρούσεις που υπήρξαν κυρίως σε αμερικανούς επενδυτές – και ασφαλιστικά ταμεία – δεν βρήκαν δελεαστική την οικονομική πρόταση.
Το ελληνικό δημόσιο ζητάει ουσιαστικά να επαναγοράσει τα ομόλογα με discount κάτι που προφανώς δεν θεωρούν δελεαστικό τα αμερικανικά funds.
Να σημειωθεί ότι ειδικά οι ασφαλιστικές εταιρίες μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν ως μηχανισμό αντιστάθμισης τα ελληνικά ομόλογα (PSI+) τα οποία σημειωτέον έχουν ακολουθήσει το ράλι στις τιμές των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων.
Οι πρώτες διερευνητικές επαφές δεν απέδωσαν, οπότε ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η επαναγορά buyback των ομολόγων είναι να αλλάξει εκ νέου η οικονομική πρόταση ώστε να είναι πιο ελκυστική για τους αμερικανούς επενδυτές.

Ο ΟΔΔΗΧ δεν τόλμησε έκδοση 15ετούς ομολόγου

Το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΔΔΗΧ δεν αποτόλμησαν την έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 1,95%, αυτό θα ήταν ένα πολύ πιο καθαρό μήνυμα στις αγορές.
Ποια η σημασία της έκδοσης 15ετούς ομολόγου;
Έως σήμερα το ελληνικό κράτος βγαίνει στις αγορές με μια ιδιαιτερότητα, όλες οι εκδόσεις ομολόγων έχουν ημερομηνία λήξεως πριν το 2032.
Το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και με βάση τόσο το ΔΝΤ όσο και τον ESM το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032.
Μέχρι πρότινος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν ρίσκαρε να εκδώσει ομόλογο πέραν του 2032 υπό τον φόβο της κάλυψης, της κερδοσκοπίας και της σύνδεσης της έκδοσης με την βιωσιμότητα του χρέους.
Επειδή όμως οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά π.χ. το 25ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 2,26% πολύ καλύτερο επιτόκιο από την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα στο 3,90%...υπάρχουν σκέψεις για έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Γιατί έχει σημασία η υπέρβασης του ορίου του 2032

Γιατί έχει σημασία η έκδοση ομολόγου με ημερομηνία λήξεως πέραν του 2032;
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Εάν οι επενδυτές στηρίξουν την έκδοση – σενάριο βέβαιο – τότε οι ίδιες οι αγορές θα αποδείξουν ότι αρχίζουν να θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και πέραν του 2032.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα το μετρήσουν θετικά θα είναι credit positive για την ελληνική οικονομία ότι οι επενδυτές δανείζουν το ελληνικό κράτος και πέραν του ορίου του 2032.
Υπενθυμίζεται ότι το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA τόσο του ΔΝΤ όσο και του ESM θα αρχίζουν να επιμηκύνουν τον χρόνο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα θα αρχίζει σταδιακά να επιμηκύνει τις εκδόσεις και μετά την 15ετία θα μπορούσε να εκδοθεί 20ετία κ.α.

Με βάση την δομή του χρέους των 356,5 δισεκ. ευρώ

-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,2 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,7 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 45,8 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 8,25 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 7,6 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8,46 δισεκ. (-2,7 δισ) =5,76 δισ
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21,9 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης