Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Συμφωνία για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ύψους 17 δισ. ευρώ, παρά τις έντονες διαφωνίες - Centeno: Ένα νέο ισχυρό θεμέλιο για το ευρώ

tags :
Eurogroup: Συμφωνία για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ύψους 17 δισ. ευρώ, παρά τις έντονες διαφωνίες - Centeno: Ένα νέο ισχυρό θεμέλιο για το ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μια στέρεη βάση για την οριστικοποίηση του ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης το 2020
(upd) Σε συμφωνία για τον ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ύψους 17 δισ. ευρώ, εντός του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 (ΠΔΠ), κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.
Το ποσό είναι δυνατό να αυξηθεί, καθώς τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό και το μέγεθος της οικονομίας, ενώ ένα ποσοστό θα είναι πιο ευέλικτο.
«Δεν είναι ένα ταμείο συνοχής. Όλες οι χώρες θα πάρουν από αυτό», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας επίσης ότι όταν κρίνεται απαραίτητο η εθνική συνεισφορά (αρχικά στο 25%) θα μειώνεται στο μισό.
Η συμφωνία του Eurogroup για τον προϋπολογισμό ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά πακέτα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
«Μόλις πριν από δύο χρόνια, η δημοσιονομική ικανότητα του ευρώ αποτελούσε απλώς μία ακαδημαϊκή προσέγγιση.
Χθες τη μετατρέψαμε σε πραγματικότητα.
Πρόκειται για ένα νέο θεμέλιο στη στήριξη του ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, ο οποίος προειδοποίησε ωστόσο ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.
«Συμφωνήσαμε ότι εάν ασκηθούν πιέσεις στις αγορές, δεν θα προχωρήσουμε σε σύσφιξη των πολιτικών μας, οι οποίες θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Όπου είναι εφικτό, η δημοσιονομική μας στάση θα είναι περισσότερο υποστηρικτική», υπογράμμισε ο Centeno.
Στη συμφωνία προβλέπεται ότι για τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων, το μερίδιο κατανομής πρέπει να βασίζεται στον πληθυσμό και το αντίστροφο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με κατώτατο όριο 70%.
Έως και 20% των κεφαλαίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο ευέλικτη βάση για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες, υποστηρίζοντας δέσμες μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες, με βάση τις προτεραιότητες της ζώνης του ευρώ.
Το εθνικό ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στο 25%.
Τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών χαιρέτισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici,  κάνοντας λόγο για μια ιδιαιτέρως "παραγωγική" συνεδρίαση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι το νέο αυτό δημοσιονομικό εργαλείο δεν είναι το τελευταίο βήμα για έναν πραγματικά ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.
«Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, όχι μόνο συμβολικό. Θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Moscovici, εκφράζοντας την ελπίδα, οι ηγέτες των κρατών-μελών στις συζητήσεις για το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να δώσουν «τους πόρους που θα είναι αναγκαίοι ώστε το δημοσιονομικό εργαλείο της ευρωζώνης να είναι ουσιώδες για τους πολίτες».
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling χαρακτήρισε το νέο δημοσιονομικό εργαλείο ένα "σημαντικό στοιχείο" για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης, που συμβάλει στην ανθεκτικότητα των οικονομιών.
Το Eurogroup διεξήχθη σε περιβάλλον έντονων διαφωνιών, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να σταματήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η τυπική συνέντευξη Τύπου, η οποία μετατέθηκε για το πρωί της Πέμπτης 10/10, στις 9.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Οι υπουργοί κατόρθωσαν να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες επιθυμούσαν ο  προϋπολογισμός της Ευρωζώνης να λειτουργεί ως εργαλείο σταθεροποίησης, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και ιδιαίτερα οι Κάτω Χώρες που εμφανίστηκαν αντίθετες με τις δημοσιονομικές προβλέψεις.
Το λεγόμενο νέο δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC) στοχεύει κυρίως στην υποστήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στις χώρες της ευρωζώνης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μια στέρεη βάση για την οριστικοποίηση του ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης το 2020.
Ωστόσο, η τελική μορφή του προϋπολογισμού δεν έχει αποφασιστεί, καθώς θα αποτελέσει μέρος του πολυετούς χρηματοοικονομικού πλαισίου (2021-2027) της Ε.Ε.
Τα κράτη -μέλη δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις έως τα τέλη του 2019.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τους όρους αναφοράς στους οποίος κατέληξε το eurogroup προβλέπονται τα εξής:

– η διαδικασία θα ξεκινά με μια συζήτηση σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες από τη Σύνοδο της Ευρωζώνης και το Eurogroup, ακολουθούμενη από μια ενισχυμένη σύσταση για την ευρωζώνη (EAR), συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων που σχετίζονται με το BICC
– τα κράτη μέλη να υποβάλουν την άνοιξη προτάσεις οι οποίες κατά κανόνα πρέπει να συνίστανται σε πακέτα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συνδέονται με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και είναι συμβατά με την εθνική διαδικασία προϋπολογισμού
– θα ακολουθεί συμμετοχή των αρμόδιων προπαρασκευαστικών επιτροπών και, εφόσον δικαιολογείται, της Ευρωομάδας στην αξιολόγηση των προτάσεων, βάσει της αρχικής ανατροφοδότησης της Κομισιόν,
– θα ακολουθεί έγκριση από την Κομισιόν, λαμβανομένων υπόψη των στρατηγικών προτεραιοτήτων και των ειδικών συστάσεων του προηγούμενου έτους.
Το μέγεθος του μέσου θα καθοριστεί στο πλαίσιο του ΠΔΠ.
Η φινλανδική προεδρία ενημέρωσε την Ευρωομάδα σχετικά με την πρόθεσή της να λάβει υπόψη το μερίδιο της ζώνης του ευρώ από το χρηματοδοτικό κονδύλιο του εργαλείου μεταρρύθμισης της μεταρρύθμισης, όπως στην αρχική πρόταση της Επιτροπής για το ΠΔΠ, για τον καθορισμό του μεγέθους της συνεισφοράς στο BICC στο προτεινόμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο .
Οι συζητήσεις σχετικά με το IGA (διακυβερνητική συμφωνία που θα διέπει το μέσο), του οποίου το νομικό καθεστώς θα εξηγηθεί σε παράρτημα της συνοπτικής επιστολής της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, θα συνεχιστεί στο επίπεδο της EWG. Το EWG πρέπει να υποβάλει εγκαίρως έκθεση που να καλύπτει την ανάγκη, το περιεχόμενο, τις λεπτομέρειες και το μέγεθος ενός ΠΕΣ, ώστε να καταστεί δυνατή μια τελική απόφαση στο πλαίσιο του ΠΔΠ.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι για τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων, το μερίδιο κατανομής πρέπει να βασίζεται στον πληθυσμό και το αντίστροφο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με κατώτατο όριο 70%.
Έως και 20% των κεφαλαίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο ευέλικτη βάση για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες, υποστηρίζοντας δέσμες μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες, με βάση τις προτεραιότητες της ζώνης του ευρώ.
Το εθνικό ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στο 25%.
Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, μετά από περαιτέρω συζητήσεις στην Ευρωομάδα. Όταν δικαιολογείται, το ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης θα μπορεί να μειωθεί στο μισό.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Όπως ανακοίνωσε ο Luis Rego,  εκπρόσωπος Τύπου του Mario Centeno: «Οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό εργαλείο της Ευρωζώνης συνεχίζονται εδώ στο Λουξεμβούργο.
Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο.
Η συνέντευξη Τύπου μετατίθεται για τις 8.30 πμ (σ.σ.: 9.30 πμ ώρα Ελλάδας).
Καλό βράδυ σε όλους τους δημοσιογράφους που παρακολουθούν αυτήν την… ιστορία».
Image
Η παραπάνω κατάσταση αποδεικνύει ότι τελικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Olaf Scholz, μάλλον δεν είχε και μεγάλο δίκιο όταν δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για ενιαίο προϋπολογισμό.  
«Επιχειρούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση», δήλωσε ο Scholz και προσέθεσε «δεν φτάσαμε ποτέ τόσο κοντά σε μια συμφωνία όσο σήμερα.
Αλλά ποτέ δεν είσαι βέβαιος μέχρι να εφαρμοστεί», όμως οι εξελίξεις τον διαψεύδουν.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέσο της ευρωζώνης, παρότι υπάρχει πολιτική συμφωνία επί της αρχής και μάλιστα σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών, απομένουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν. Πρόκειται για το ακριβές ποσό των χρηματοδοτήσεων και το αν η πηγή προέλευσης των χρημάτων θα είναι μόνο ο κοινοτικός προϋπολογισμός ή θα υπάρξει και κάποιος άλλος πρόσθετος ευρωπαϊκός πόρος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Σχετικά με το ύψος του ποσού οι χώρες του βορρά δεν θέλουν να ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας 2021-2027, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του νότου ζητούν περισσότερα.
Το χρηματοδοτικό μέσο θα στηρίζει επενδύσεις στα κράτη μέλη υπό μορφή επιχορηγήσεων, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ενδιαφερόμενο κράτος τηρεί όλες τους υποχρεώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης