Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ας πει κάποιος στον Στουρνάρα (ΤτΕ) ότι η πρόταση του απορρίφθηκε από την DGComp…

Ας πει κάποιος στον Στουρνάρα (ΤτΕ) ότι η πρόταση του απορρίφθηκε από την DGComp…
Ο Γιάννης Στουρνάρας λοιπόν υποπίπτει στο ένα ατόπημα μετά το άλλο φθάνοντας στο αποκορύφωμα να μας πει ότι η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs που απορρίφθηκε από την DGComp είναι πιο συστημική.
Δεν πέρασαν ώρες από τις επίσημες ανακοινώσεις για την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών και ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ξαναχτύπησε.
Τι μας είπε ο Στουρνάρας ότι είναι ο Ηρακλής ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs αλλά το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει να συμπληρωθεί με άλλα περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα όπως αυτό που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με θλίψη παρακολουθούμε την μανιοκαταθλιπτική προσέγγιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι η πρόταση της ΤτΕ έχει απορριφθεί επίσημα από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Ο Γιάννης Στουρνάρας ακόμη δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η πρόταση του βρίσκεται όχι πλέον στο καλάθι των αχρήστων αλλά έχει μεταφερθεί στην χωματερή και ενταφιαστεί.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλλε μια πρόταση για τα κόκκινα δάνεια και η πρόταση αυτή όχι μόνο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά το κυριότερο θεωρείται κρατική βοήθεια, οπότε εκ των πραγμάτων απορρίπτεται.
Η ΤτΕ δημιούργησε μια πρόταση – προφανώς συντάχθηκε με απίστευτη προχειρότητα – αποσιωπώντας τις επιπτώσεις εάν εφαρμοζόταν ποτέ η ολιστική λύση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Στουρνάρας ονομάζει την λύση του για τα προβληματικά δάνεια ολιστική αλλά αποφεύγει να μας πει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα κατακρημνίζονταν.
Η ολιστική λύση θα προκαλούσε κατολίσθηση στις μετοχές των τραπεζών, θα κατέρρεαν θα έχαναν το 50% της αξίας τους.
Γιατί η ΤτΕ είχε προτείνει να μεταφερθεί αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 7,2 δισεκ. σε ένα SPV εταιρία ειδικού σκοπού μαζί με 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια – θα αφαιρούσε κεφάλαιο από τις τράπεζες – και ταυτόχρονα θα υποχρέωνε τις τράπεζες να βρουν κεφάλαια.
Η ΤτΕ με βάση τις δικές της εκτιμήσεις είχε προβλέψει ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 300 μονάδων βάσης που σημαίνει 5 δισεκ.
Όλο αυτό το σχέδιο είναι καταστροφικό.
Πρέπει πάντως να είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που έχει κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος
1)Ελάχιστες ημέρες πριν την κρίσιμη πρώτη έξοδο στις αγορές (μετά την λαίλαπα Βαρουφάκη) του Ιουλίου 2017 την σαμποτάρει με συνέντευξη του στην WSJ (έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις στην WSJ) χαρακτηρίζοντας την βιαστική και
2)Κατά την ανακοίνωση του APS το σαμποτάρει στην επενδυτική κοινότητα και στους οίκους αξιολόγησης χαρακτηρίζοντας το έμμεσα ανεπαρκές και με το χρηματιστήριο εν λειτουργία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας λοιπόν υποπίπτει στο ένα ατόπημα μετά το άλλο φθάνοντας στο αποκορύφωμα να μας πει ότι η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs που απορρίφθηκε από την DGComp είναι πιο συστημική.
Και όλα αυτά τα λέει ένας κεντρικός τραπεζίτης αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ανώριμων δηλώσεων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης