Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβούλιο Ασφάλειας ΟΗΕ: Καμία κοινή απόφαση για την τουρκική εισβολή στη Συρία

tags :
Συμβούλιο Ασφάλειας ΟΗΕ: Καμία κοινή απόφαση για την τουρκική εισβολή στη Συρία
Βαθιά διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία
Χωρίς να ληφθεί καμία κοινή απόφαση για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία απέδειξε πως το Συμβούλιο παραμένει βαθιά διχασμένο όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα.
Τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές.
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».
Με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, τα κράτη μέλη του Σ.Α. συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλούσε την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές.
Το κείμενο διανεμήθηκε μετά την διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης.
 Μετά τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση» όπως η «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσιγκτον συμπεριλάμβανε την φράση πως το Σ.Α. εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απείχε από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας.
Αντ’ αυτού, προέτρεπε την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.
Ακόμη, απαιτούσε την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.
Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης