Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανία, Β. Μακεδονία και Σερβία, υπέγραψαν τη διακήρυξη δημιουργίας της «μίνι-Σένγκεν» των Βαλκανίων

Αλβανία, Β. Μακεδονία και Σερβία, υπέγραψαν τη διακήρυξη δημιουργίας της «μίνι-Σένγκεν» των Βαλκανίων
Η «μίνι-Σένγκεν» δεν υποκαθιστά την ένταξη στην ΕΕ, δεν είναι η δημιουργία μιας νέας Γιουγκοσλαβίας ή μοχλός εφαρμογής εθνικιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια, τόνισαν αξιωματούχοι των τριών χωρών

Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, προωθούν την περιφερειακή συνεργασία δημιουργώντας μία «μίνι-Σένγκεν», προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή και την οικονομία της περιοχής έως ότου η ΕΕ τους ανοίξει τις πόρτες της.
Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας της Βόρειας Μακεδονίας Edi Rama και Zoran Zaev μαζί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Alexander Vučić υπέγραψαν σήμερα 11/10 στο Νόβι Σαντ της βόρειας Σερβίας διακήρυξη της πρόθεσής τους να καθιερώσουν την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων μεταξύ των τριών χωρών.
Η ιδέα της προσέγγισης των τριών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κατατέθηκε για  πρώτη φορά στην περιφερειακή διάσκεψη κορυφής στην Τεργέστη το 2017, όταν οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης για έναν περιφερειακό οικονομικό χώρο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διακήρυξη η «μίνι-Σένγκεν» θα τεθεί σε λειτουργία το 2021, όταν οι πολίτες, όπως το έθεσε ο Vučić, θα μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα καθενός από τα τρία κράτη με ένα δελτίο ταυτότητας «το πολύ».
Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη των «Δυτικών Βαλκανίων», καλώντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχουν, γι'αυτό άλλωστε και η διακήρυξη κάνει λόγο για τα «Δυτικά Βαλκάνια Έξι», όπως επισημαίνει ο Rama.
Παρά τις διαφορές τους όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Vučić δήλωσε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι η Σερβία θέλει να αναπτύξει καλές σχέσεις και να καταργήσει τους διοικητικούς φραγμούς στην περιοχή ενώ οι διαφορές στο Κοσσυφοπέδιο δεν είχαν καμία σχέση με το ελεύθερο εμπόριο και την κίνηση.
«Το γεγονός ότι έχουμε διαφορές σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και οι δύο χώρες (σημ. Αλβανία – Β. Μακεδονία) έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, δεν έχει καμία σχέση με τη ροή αγαθών, ανθρώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίου».
Το Κόσοβο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία πριν από 11 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και πέντε από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και σχεδόν τα μισά από τα μέλη του ΟΗΕ.
Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε πορεία ένταξης προς την ΕΕ, αν και σε διαφορετικά στάδια, με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία να είναι οι μόνες που ξεκίνησαν ενταξιακές συνομιλίες.
Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Αλβανίας και Β. Μακεδονίας αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου.
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός τη Β. Μακεδονίας Zaev, τόνισε ότι «αυτή η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στα συμφέροντα των χωρών της περιοχής», ο Rama πως η πρωτοβουλία «μίνι-Σένγκεν» δεν είχε καμία επιρροή από τις Βρυξέλλες, απλά  υπήρχε ανάγκη στην περιοχή να επιταχυνθεί ο ρυθμός και η δυναμική της ανάπτυξης
«Στόχος μας είναι να είμαστε μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά ενώ αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του παρελθόντος και κάποιων διαφωνιών ... Δεν είμαστε προτεραιότητα της ΕΕ, άρα πρέπει να γίνουμε προτεραιότητα, και όχι μόνο μεταξύ των τριών μας, αλλά μεταξύ των έξι χωρών», κατέληξε ο Rama.
Αξιωματούχοι των τριών χωρών πάντως τόνισαν πως η «μίνι-Σένγκεν» δεν υποκαθιστά την ένταξη στην ΕΕ, δεν είναι η δημιουργία μιας νέας Γιουγκοσλαβίας ή κάποιος μοχλός εφαρμογής εθνικιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια.
Η μόνη κριτική προήλθε από την πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Β. Μακεδονίας Daniela Arsovska, η οποία δήλωσε ότι η χώρα της χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ, και όχι μια «μίνι Σένγκεν» με τη Σερβία και την Αλβανία, κάτι που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση.
«Σε μια εποχή που πρόκειται να προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ και με τη δυνατότητα να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είναι περίεργη η ιδέα να ξεκινήσει μια οικονομική «παράνομη δομή», η «μίνι-Σένγκεν» με τη Σερβία, η οποία έχει διαφορετικές θέσεις από τη Β. Μακεδονία στην εξωτερική πολιτική, ειδικά όσον αφορά την ένταξη στην ευρω-ατλαντική συμμαχία», ανέφερε ο Arsovska.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης