Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία - τυφώνας Hagibis: Τουλάχιστον 11 οι νεκροί - Πολλοί οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι

Ιαπωνία - τυφώνας Hagibis: Τουλάχιστον 11 οι νεκροί -  Πολλοί οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει την Ιαπωνία από το 1958
Τουλάχιστον έντεκα νεκροί και αρκετοί τραυματίες και αγνοούμενοι,  είναι ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρότερο τυφώνα εδώ και δεκαετίες, που έπληξε νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την Ιαπωνία.
Ποτάμια υπερχείλισαν, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα σήμερα Κυριακή 13/10, οπότε και έγινε άρση των προειδοποιήσεων για βροχές και πλημμύρες στην περιοχή Kanto γύρω από το Τόκιο, με τις αρχές να προσπαθούν να κάνουν μία αποτίμηση των καταστροφών.
Ο τυφώνας Hagibis αναμένεται να κατευθυνθεί και πάλι προς τη θάλασσα το βράδυ της Κυριακής, αφού περάσει πρώτα και από το νησί Χοκάιντο.
Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και έστειλε τον υπουργό Διαχείρισης Καταστροφών στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.
Ανάμεσα στους 11 νεκρούς - όλοι σε περιφέρειες γύρω από το Τόκιο - ήταν κι ένας 60χρονος άνδρας που βρέθηκε στο πλημμυρισμένο διαμέρισμά του.
Υπάρχουν επίσης 16 αγνοούμενοι και το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς ολόκληρες περιοχές βρίσκονται κάτω από το νερό και επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν κόσμο που βρίσκεται στις στέγες σπιτιών, κοντά στον ποταμό Chikuma που υπερχείλισε.
Στον πρώτο όροφο έφτασε επίσης η στάθμη των υδάτων σε ένα γηροκομείο στην πόλη Nagano, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα, καθώς οι αισθητήρες που τον παρακολουθούν ανέφεραν ακανόνιστες αναγνώσεις.
Συνολικά 6 εκατ. άνθρωποι έλαβαν χθες (12/10 )εντολές εκκένωσης εξαιτίας του τυφώνα Hagibis και οι τραυματίες ανέρχονται σε 126.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει την Ιαπωνία από το 1958 και είναι ενδεικτικό ότι στο θέρετρο Hakone καταγράφηκαν 939,5 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες.
Ο Hagibis που σημαίνει ταχύτητα και έκανε landfall στο νησί Χονσού το Σάββατο 12/10 το βράδυ, δεν ήταν το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που έπληξε την Ιαπωνία αυτό το διήμερο, καθώς έγινε και σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Τόκιο, όπου η ζωή επιστρέφει, πάντως, στους κανονικούς της ρυθμούς και τα μαγαζιά άνοιξαν και πάλι την Κυριακή 13/10.
Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια του μετρό στην ιαπωνική πρωτεύουσα και των τρένων, με εξαίρεση τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού για 12 περιφέρειες, προειδοποιώντας για την πιθανότητα των ισχυρότερων βροχών της δεκαετίας, αλλά την Κυριακή 13/10 προχώρησε σε άρση του.
Συνολικά ματαιώθηκαν 1.000 πτήσεις και υπέστησαν ζημιές 30 χιλιάδες σπίτια στο Τόκιο και την Chiba.
Αναβλήθηκαν επίσης η επιθεώρηση του στόλου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 14/10, τρεις αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι - μόνο το Σκωτία - Ιαπωνία θα γίνει σήμερα Κυριακή 13/10 γιατί παίζεται και η πρόκριση - και τα δοκιμαστικά της Φόρμουλα 1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης