Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Αλλαγές στη φορολογία και ελαφρύνσεις – Κάθε Δεκέμβριο «μέρισμα» στους αδύναμους

Σταϊκούρας: Αλλαγές στη φορολογία  και ελαφρύνσεις – Κάθε Δεκέμβριο «μέρισμα» στους αδύναμους
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «µποναµάς» από το υπερπλεόνασµα να χορηγείται, σε σταθερή βάση, κάθε ∆εκέµβριο, τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας
Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και ακινήτων, κίνητρα για την  οικοδομή, διατήρηση και επέκταση του αφορολογήτου, αλλά και εµπροσθοβαρή χορήγηση διευρυµένου επιδόµατος θέρµανσης στα φτωχά νοικοκυριά, προαναγγέλλει  ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι κυβερνητικός στόχος είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπερπλεόνασμα  να χορηγείται σε σταθερή βάση κάθε Δεκέμβριο.
Ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής τονίζει ότι το κλίµα έχει αλλάξει προς το θετικό, υπέρ της χώρας, σημειώνοντας πως «η χώρα µας δεν απασχολεί τους ευρωπαϊκούς συλλογικούς θεσµούς µε επιτακτικά και επείγοντα προς επίλυση θέµατα.
Η συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών πραγµατοποιείται πλέον σε συνθήκες ισότιµης συµµετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Οι εταίροι, έχοντας κατανοήσει δικές τους άστοχες εκτιµήσεις και λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν, συγκλίνουν στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονοµίας».
Για το φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόµενες εβδοµάδες, αναφέρει ότι  «εκτός πολλών µη δηµοσιονοµικών αλλά φορολογικά αναπτυξιακών διατάξεων, θα περιλαµβάνει όλες τις φοροελαφρύνσεις που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισµού».
Προσθέτει πως «υλοποιούνται η µείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24% για τη χρήση του 2019, η µείωση του φόρου στα µερίσµατα στο 5%, η αναµόρφωση της φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων µε εισαγωγικό συντελεστή 9%, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της οικοδοµικής δραστηριότητας, τα µέτρα για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα.
Επιπλέον, µειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για απασχολούµενους πλήρους απασχόλησης».
«Σήµερα η χώρα έχει ανάγκη τη διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα έχει πρώτιστα αναπτυξιακή κατεύθυνση και διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και αυτό προωθούµε», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
 Ερωτηθείς για τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως το µεταρρυθµιστικό εγχείρηµα της αναµόρφωσης του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειµενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα µας, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δύο βασικά στοιχεία.
Όπως εξηγεί, «το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισµός του συστήµατος ζωνών αντικειµενικού προσδιορισµού της αξίας της ακίνητης περιουσίας.
 Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήµατος των ιδιωτών εκτιµητών».
Στόχος, όπως τονίζει «είναι, µέσα από αυτές τις αλλαγές, να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσµατική και κοινωνικά πιο δίκαιη».
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι το σύστηµα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων και «κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανοµής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων αλλά και του στόχου ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορεί στη χώρα µας».
Ξεκαθαρίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «µποναµάς» από το υπερπλεόνασµα να χορηγείται, σε σταθερή βάση, κάθε ∆εκέµβριο, αφήνοντας όµως «παράθυρο» για επιπλέον παροχές και τον φετινό ∆εκέµβριο.
Όπως επισημαίνει «επιλογή της προηγούµενης κυβέρνησης, για προεκλογικούς καθαρά λόγους, ήταν να διανείµει το υπερπλεόνασµα µε µορφή επιδόµατος, αντί για το τέλος του έτους, τον Μάιο του 2019.
Συνεπώς αυτό που θα έπαιρναν οι πολίτες στο τέλος του έτους έχει ήδη καταβληθεί. ∆ική µας πρόθεση είναι αυτό να χορηγείται, σε σταθερή βάση, κάθε ∆εκέµβριο. Επιπλέον, εµείς θα αξιολογούµε τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα που θα υφίστανται κάθε φορά και θα προσπαθούµε να τα αξιοποιούµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της χώρας και των πολλών.
Γι’ αυτό, µε τα σηµερινά δεδοµένα, επιλέγουµε να χορηγήσουµε διευρυµένο επίδοµα θέρµανσης µε πιο ορθολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά, εµπροσθοβαρώς, ώστε να στηρίξουµε τα πιο φτωχά νοικοκυριά».
Προσθέτει ότι «τα Χριστούγεννα, ανάλογα µε την εκτέλεση του προϋπολογισµού µέχρι τότε, θα αξιολογήσουµε τα δεδοµένα και ανάλογα θα πράξουµε».
Για τις ρυθµίσεις για την αγορά τυχερών παιγνίων µέσω ∆ιαδικτύου που περιλαμβάνονται στο νοµοσχέδιο του Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υπουργός τονίζει πως «η δική µας στόχευση είναι να υπάρξει διαφάνεια, να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισµού µεταξύ των δραστηριοποιούµενων στην αγορά παρόχων, να διασφαλιστεί η ασφαλής συµµετοχή των παικτών, να προσελκύσουµε επενδύσεις, να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού ∆ηµοσίου -µέσω της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων και του εξορθολογισµού λειτουργίας-, της φορολογητέας ύλης, να ενισχυθεί η προστασία των παικτών, µε τη µετακίνηση σηµαντικού µέρους αυτών από τα παράνοµα δίκτυα διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων στα νόµιµα και πλήρως ελεγχόµενα δίκτυα».
Περαιτέρω, επισηµαίνει ότι ανακτούµε την εµπιστοσύνη των εταίρων σηµειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πλέον συναντούµε ευήκοα ώτα για τις ελληνικές θέσεις» στο Eurogroup.
Τέλος, εκτιµά πως θα έχουµε θετική κατάληξη για την αλλαγή χρήσης ANFAs & SMPs µέσα στο 2020, τονίζοντας παράλληλα πως στόχος είναι η χώρα να βρεθεί στην επενδυτική βαθµίδα το συντοµότερο δυνατό.
Ειδικότερα, απαντώντας στο τι θα πρέπει να περιµένουµε στο Eurogroup της 4ης ∆εκεµβρίου ως προς το ενδεχόµενο αλλαγής χρήσης των εσόδων από ANFAs & SMP, απαντά ότι «το όποιο αίτηµα αλλαγής χρήσης των εσόδων από ANFAs και SMPs εδράζεται στις αποφάσεις του Eurogroup και τίθεται στο πλαίσιο ισότιµης µεταχείρισης της Ελλάδας ως κράτους-µέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 Θεωρώ ότι θα έχουµε θετική κατάληξη στο ζήτηµα αυτό µέσα στο 2020.
Οι συνθήκες ωριµάζουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης