Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα συμμετέχει στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα συμμετέχει στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις
Το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει πλέον ενεργά και ισότιμα
Ως 44ο μέλος (και 17ο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συμμετέχει πλέον η Ελλάδα στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση έχει θέσει τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής ως μία από τις προτεραιότητές της, καθώς το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και η πολιτιστική κληρονομιά της είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία της.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόσφατο Συμβούλιο Ecofin στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα αιτήθηκε και πλέον θα συμμετέχει ως 44ο μέλος (και 17ο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις.
Η Συμμαχία αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Απρίλιο του 2019, στην Ουάσιγκτον.
Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεών της.
Η νεοσύστατη Συμμαχία των Υπουργών Οικονομικών εξέδωσε βασικές κοινές αρχές, γνωστές ως «Αρχές του Ελσίνκι» οι οποίες προωθούν εθνικές δράσεις για το κλίμα και έχουν ως στόχο να στηρίξουν τους Υπουργούς Οικονομικών να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο για πολιτικές χαμηλών εκπομπών και κλιματικά ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.
Η Συμμαχία θα βοηθήσει τις χώρες να ενεργοποιήσουν και να ευθυγραμμίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης για το κλίμα, να θεσπίσουν βέλτιστες πρακτικές όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το κλίμα και οι στρατηγικές για τις πράσινες επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και να εντάξουν αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους στον οικονομικό τους προγραμματισμό.
Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα με σαφή προσανατολισμό τη συνοχή μεταξύ εγχώριας και παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή, την τόνωση της συνεργασίας και την επιτάχυνση των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει πλέον ενεργά και ισότιμα, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης