Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα από την Κομισιόν: Ανάγκη για βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα από την Κομισιόν: Ανάγκη για βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Έπαινοι Κομισιόν για την δουλειά της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό
Έκκληση απευθύνει η Κομισιόν, μέσω έκθεσής της, για «επείγουσα δράση» για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως «ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν επαναλάβει πρωτοβουλίες κατά τους τελευταίους μήνες για να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας στρατηγικής υποδοχής και νέων μέτρων για το άσυλο, η αύξηση των αφίξεων ζορίζει περαιτέρω το ήδη γεμάτο σύστημα. Ενώ η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, την αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την αύξηση των επιστροφών στο πλαίσιο της δήλωσης».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος για τη Μετανάστευση, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα για το εν λόγω ζήτημα.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα είχαν πάρει το δρόμο τους εάν είχαν λειτουργήσει ταχύτερα αυτές οι διαδικασίες», σημείωσε ο επίτροπος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από «ξεκάθαρες πρωτοβουλίες», συμπεριλαμβανομένης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που «θα δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση». Όπως τόνισε εάν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα «όσων δικαιούνται άσυλο και αυτών που δεν δικαιούνται, όσων είναι πρόσφυγες και αυτών που θα επιστραφούν, η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να δοθεί τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα».
Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει την πρόσφατη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας στο εν λόγω θέμα, ο επίτροπος χαρακτήρισε «σωστή» την πρωτοβουλία και σημείωσε πως η Επιτροπή στηρίζει και τις τρεις χώρες «επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά».
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναφορικά με την Τουρκία και τις απειλές Erdogan για άνοιγμα των συνόρων και αυξημένες προσφυγικές ροές στην Ευρώπη, επανέλαβε τη δέσμευση για εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης