Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εχθροί του Draghi στρέφουν τα βέλη τους στη Lagarde – Στο στόχαστρο το QE

Οι εχθροί του Draghi  στρέφουν τα βέλη τους στη Lagarde – Στο στόχαστρο το QE
Οι κεντρικοί τραπεζίτες Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας καλούν τη Lagarde να «επανεξετάσει στο σύνολό της την πολιτική της ΕΚΤ»
Ο Mario Draghi, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με αρκετούς εσωτερικούς εχθρούς, κυρίως από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και φυσικά με «ηγέτη» τη Γερμανία.
Παρά ταύτα ο Draghi έκανε πράξη τη διάσημη δήλωσή του «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε την Ευρωζώνη», κατορθώνοντας να διατηρήσει τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου 2019, όσοι διαφωνούν μαζί του στρέφουν, πλέον, τα βέλη τους στη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ της πολιτικής Draghi και σκοπεύει να τη συνεχίσει.
Από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας τα «γεράκια» της ΕΚΤ, δηλαδή οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Αυστρίας, φρόντισαν να στείλουν σαφέστατα μηνύματα στη Lagarde ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκληρό μπλοκ.
Στόχος τους, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, είναι να την «πείσουν» με κάθε τρόπο να εγκαταλείψει τις πολιτικές που εφάρμοσε ο Mario Draghi τόσο αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια όσο και με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο πρώτος (και συνήθης… ύποπτος) που φρόντισε να στείλει το παραπάνω μήνυμα ήταν ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank, σε ομιλία του την Τετάρτη 16/10 στη Ν. Υόρκη.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να μείνει πιστή στην εντολή που της έχει δοθεί και δεν είναι άλλη από την άσκηση μίας πολιτικής που ως βασικό στόχο είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών».
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει ασκήσει την εντονότερη κριτική στον Draghi και όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα πράξει και με την Lagarde.
Έχει δηλώσεις πάρα πολλές φορές ότι είναι απόλυτα αντίθετος με το QE.
Όμως στο μπλοκ των επικριτών του Draghi και κατά συνέπεια και της Lagarde εντάχθηκε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau, ο οποίος κάλεσε τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ «να επανεξετάσει την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα».
Ακολούθως τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, τασσόμενος και αυτός κατά του QE και προσθέτοντας, στο ίδιο μήκος κύματος, ότι το βασικό καθήκον της ΕΚΤ είναι να ασκεί πολιτική η οποία ως στόχο έχει «τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%».
Ακόμη πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Robert Holzmann, ο οποίος κάλεσε, επίσης, να υπάρξει «μία συνολική επανεξέταση των πολιτικών που ασκεί η ΕΚΤ».
Μάλιστα σε ένα κοινό memo οι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανία, Ολλανδίας, Αυστρίας και Γερμανίας υποστήριξαν ότι «οι πολιτικές που ασκεί η ΕΚΤ βασίζονται σε λάθος εκτιμήσεις και σε πολλές περιπτώσεις καταπατά ακόμη και τους κανόνες για χρηματοδότηση κρατών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης