Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Politico: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ για μεταναστευτικό - Φτάνουμε στα όρια μας

Μητσοτάκης σε Politico: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ για μεταναστευτικό - Φτάνουμε στα όρια μας
«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης
Νέες αιχμές κατά της ΕΕ για τη στάση της απάνταντι στην Τουρκία άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστετικού-προσφυγικού.
«Η χώρα μου φτάνει στα όρια της» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Politico, ενώ επανέφερε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως επισημαίνει τα Δυτικά Βαλκάνια και το μεταναστευτικό είναι ζητήματα υψίστης σημασίας για την Ελλάδα, καθώς συνδέονται με τη γειτονιά της.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών εκ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες.
Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή την μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας.
Υπάρχουν πολλά θέματα όπου η Ελλάδα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις» λέει ο πρωθυπουργός.

Αιχμές κατά ΕΕ 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δυο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν».
«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια» τονίζει σε άλλο σημείο των δηλώσεων του και επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει ήδη λάβει πάρα πολλά χρήματα.
«Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Erdogan είχε απειλήσει την Ευρώπη ότι θα στείλει 3,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες.
«Θα επιχειρηματολογήσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», είπε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία.
«Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Ερωτηθείς για την διαμάχη για το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; «Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)».
Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
«Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας» τόνισε.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες όσον αφορά την Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
«Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων «συνήθως δεν ήταν για καλό.
Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας.
Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία κοιτά προς τα εμπρός- και μία χώρα που θα αναπτύσσεται όπως πιστεύουμε με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στο Politico. 
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ήττα της Χρυσής Αυγής στις εκλογές.
«Καταφέραμε να θέσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, επομένως δεν υπάρχει εξτρεμιστικό δεξιό, νεοφασιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Πιστεύω πως αυτό είναι μία αχτίδα ελπίδας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης» επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης