Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι θα σημάνει για τις αγορές διεθνώς το «φιλικό Brexit» – Τι εκτιμούν Allianz, Nordea, G + Economics

tags :
Τι θα σημάνει για τις αγορές διεθνώς το «φιλικό Brexit» – Τι εκτιμούν Allianz, Nordea, G + Economics
Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών προσφέρει κάποια ανακούφιση μετά από τρία χρόνια ανησυχίας
Ένα «φιλικό διαζύγιο» είναι ανακούφιση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αναστάτωση.
Αυτή είναι η αίσθηση στις αγορές μετά τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, με τους αναλυτές να επιχειρούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στις διεθνείς αγορές.
Μπορεί την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, να έδειξαν κάποια ψυχραιμία, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο εμπόδιο στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο.
Εάν υπάρξει τελικά συμφωνία, θα πρέπει οι επενδυτές εκτός της Βρετανίας να ενθουσιαστούν;
Για ορισμένους αναλυτές, μια συμφωνία θα ήταν σίγουρα θετική, τουλάχιστον κατ’ αρχήν.
Το Brexit, εξάλλου, υφαίνεται στον ιστό των αλληλένδετων παγκόσμιων ανησυχιών για τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο κύριος οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, ανέφερε ότι η αρχική κίνηση των αγορών, με άνοδο στα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι "σύμφωνη με την άποψη ότι οι επενδυτές αναζητούν πρόοδο πολιτικής για να αντισταθμίσουν την αποδυνάμωση των παγκόσμιων θεμελιωδών μεγεθών.
Το απροσδόκητο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο έπληξε ασφαλώς τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η μάχη για τους όρους του Brexit συνέβαλε στο πολιτικό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, επισκιάστηκαν από τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την αύξηση των εμπορικών εντάσεων σε όλο τον κόσμο, τις πολιτικές αναταραχές στην Ευρώπη και την αυξανόμενη ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την πιθανή ύφεση.
Αν και η συμφωνία της Πέμπτης δεν ήταν η ιδανική, οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το θέμα.
Με ποικίλες σχέσεις σε όλο τον κόσμο να είναι εύθραυστες, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη απομακρύνονται από προηγούμενες εντάσεις σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας είναι μια ελπιδοφόρα υπόθεση για όλους τους επενδυτές, ανέφερε ο ανώτερος μακροοικονομικός στρατηγικός της Nordea Investment, Sebastian Galy.
"Είναι μια μορφή ελαφρού διαζυγίου, κατά κάποιο τρόπο.
Είναι μια πολύ αστική σχέση", είπε.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν και για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, καθώς αυτό που πραγματικά δεν χρειάζονται είναι οι συγκρούσεις αυτή τη στιγμή.
"Αυτό που συνέβη είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές αρνητικές ιστορίες γύρω και είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Πλέον ένα μέτωπο μειώνεται", δήλωσε ο Galy.
Παράλληλα η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών προσφέρει κάποια ανακούφιση μετά από τρία χρόνια ανησυχίας σχετικά με τις δυνατότητες για ένα χαοτικό, ανεξέλεγκτο Brexit, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να αγνοήσουν.
Η "πραγματική αναστάτωση" αναφορικά με τις επενδύσεις κεφαλαίου και τις αλυσίδες εφοδιασμού, μαζί με το αυξημένο επιχειρηματικό κόστος και την απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την πόλη του Λονδίνου, βρίσκεται ακόμα μπροστά, δήλωσε η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος της G + Economics.
Εάν ολοκληρωθεί μια συμφωνία, οι αγορές θα αλλάξουν εστίαση, από τον «πολιτικό κίνδυνο» του Brexit, στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αναπροσαρμογή.
"Σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι επενδυτές ανησυχούν για τις ασθενέστερες εμπορικές ροές, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη διαταραχή της ροής κεφαλαίων, το Brexit προσθέτει μεγαλύτερη αβεβαιότητα πολιτικής, η οποία θα στερήσει άλλη μια δύναμη από την παγκόσμια μηχανή ανάπτυξης", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης