Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο πρόεδρος Macron μπλοκάρει τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια

Γιατί ο πρόεδρος Macron μπλοκάρει τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν απ΄αόριστον την απόρριψη
Aντιμέτωποι με άλλη μία σπαζοκεφαλιά βρίσκονται οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit: την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, προς την οποία είναι αντίθετος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εmmanuel Macron, που δέχεται τα πυρά των εταίρων του για τη στάση του.
Εξαιτίας αυτής της διαφωνίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα τις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκαν με την διαπίστωση ότι διαφωνούν.
Σήμερα το πρωί, πολλοί ηγέτες, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση.
Υπήρχε ωστόσο η πολιτική βούληση σύσσωμων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου, για την έναρξη εντός των προσεχών μηνών της μακράς διαδικασίας που θα κατέληγε με την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen επαίνεσε τις «εξαιρετικές επιδόσεις» τους των τελευταίων ετών και την ανάγκη «να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα» για την ευρωπαϊκή τους προοπτική κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Ομως το βέτο που πρόβαλε η Γαλλία αναβάλλει επ' αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών.
Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Μacron εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή του δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη.
Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 
«Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.
Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.
Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.
Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Macron θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Αλβανία;».
Στα Τίρανα, η εφημερίδα Tema έγραψε σήμερα ότι στόχος του Macron είναι να κερδίσει δημοτικότητα ως ο πρόεδρος που δεν επέτρεψε την διεύρυνση και ανέδειξε τους Αλβανούς σε σύμβολο των μεταναστών μπροστά στους ξενοφοβικούς της Marine Le Pen.
Οσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με την διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.
Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ένταξης των δύο χωρών θεωρούν ότι η άρνηση εισδοχής τους κινδυνεύει να σπρώξει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριες στον χώρο των Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν απ΄αόριστον την απόρριψη, την στιγμή που η χώρα του έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες.
Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης