Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές εντάσεις και η γεωπολιτική αβεβαιότητα

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές εντάσεις και η γεωπολιτική αβεβαιότητα
Διεθνές εμπορικό σύστημα, που θα υποστηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη, ζητεί το ΔΝΤ
Οι εμπορικές εντάσεις συγκαταλέγονται στους καίριους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, τονίζει η διευθύνουσα επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στον απόηχο της όξυνσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ.
Αναγνωρίζει δε την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Ένα ισχυρό διεθνές εμπορικό σύστημα με σωστά εφαρμοσμένους κανόνες που θα αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις θα υποστηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνει το ΔΝΤ.
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να επιλυθούν οι εμπορικές εντάσεις και να υποστηριχθεί η αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη βελτίωση της λειτουργίας του», επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός.
Αναφέρει επίσης ότι η πολιτική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν μία επικίνδυνη κατάσταση για τις οικονομικές προοπτικές.
Εξάλλου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε το Σάββατο (19/10/2019) ότι τα μέλη του ΔΝΤ συζήτησαν τρόπους για να αυξήσουν την πίεση στις χώρες, προκειμένου να ακολουθήσουν και να βελτιώσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες για να μειώσουν την αβεβαιότητα της ανάπτυξης.
Η Georgieva δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης κατά τη συγκέντρωση των οικονομικών ηγετών.
«Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν σημειώνουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο εμπόριο. Δεν είναι μόνο η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας», είπε.

Εμπορική ένταση ΗΠΑ - ΕΕ

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ επέβαλαν και τυπικά την Παρασκευή 18/10 τελωνειακές κυρώσεις κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών, οι οποίες υπόσχονται να απαντήσουν με την πρώτη ευκαιρία, εξετάζοντας την αυστηροποίηση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων.
Αυτή η αύξηση των αμερικανικών δασμών κατά ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στις 00.01 ώρα Ουάσινγκτον (07.01 ώρα Ελλάδας).
Η επιβολή αυτή σημειώνεται τέσσερις ημέρες μετά το οριστικό πράσινο φως που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου στην Ουάσινγκτον για την επιβολή των κυρώσεων κατά της ΕΕ σε αντίποινα για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus.
Εκφράζοντας «λύπη» για την απόφαση αυτή, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν έχει άλλη φωνή» παρά τα αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης