Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς: Η Ευρώπη αποτελεί άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο - Είναι υποχρέωσή μας

Σχοινάς: Η Ευρώπη αποτελεί άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο - Είναι υποχρέωσή μας
Εως το 2030 3 στις 10 πρώτες οικονομίες του κόσμου θα είναι ευρωπαϊκές - Πριν από 10 χρόνια η Ευρώπη ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από την Κίνα
«Η Ευρώπη σήμερα αποτελεί μια άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο» τόνισε ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Έλληνας επίτροπος, μιλώντας από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «αποτελεί καίριο θέμα η χρηστή διακυβέρνηση σε περιόδους και καιρούς ακυβερνησίας, επισημαίνοντας πως στην εποχή μας κυριαρχούν τα τρία "Α": Αβεβαιότητα, Αστάθεια, Ανασφάλεια, που αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στον κόσμο μας».
«Είμαστε μάρτυρες μιας νέας γεωπολιτικής, γεωοικονομικής και γεωτεχνολογικής τάξης, με βαθιές επιπτώσεις στην Ευρώπη, τόσο για τη θέση της στον κόσμο, όσο και κυρίως για την ικανότητα διακυβέρνησης» τόνισε ο κ. Σχοινάς και ανέλυσε τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
«Μέχρι το 2030 μόνο 3 στις 10 πρώτες οικονομίες του κόσμου θα είναι ευρωπαϊκές την ώρα που πριν από μία δεκαετία, η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από την κινεζική.
Σήμερα η Κίνα έχει σχεδόν καλύψει τη διαφορά με μια οικονομία αξίας 11,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ- έναντι 15,9 τρισεκατομμυρίων για την ΕΕ των 28» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στον τομέα της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας υποστήριξε πως «η Δύση έχει απολέσει το προβάδισμα που κατείχε, καθώς η Κίνα πρωτοστατεί, ενώ παράλληλα οι αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας κατοχυρώνουν το προβάδισμά τους συχνά με τακτικές που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Επέστητε δε την προσοχή όλων στο ίντερνετ που αποτελεί ένα ανοιχτό εργαλείο για την εξάπλωση παράνομου περιεχομένου αλλά και μη δημοκρατικών φαινομένων που βρίσκουν ευκαιρία να απειλήσουν την ίδια τη δημοκρατία και τις αξίες μας, επισημαίνοντας πως οι εντεινόμενες υβριδικές απειλές απειλούν ανοιχτά τα πολιτειακά μας συστήματα και τις ίδιες τις δημοκρατίες μας.
Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε και στις κρίσεις (οικονομική, προσφυγική) που κλόνισαν την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια τονίζοντας ότι «η Ευρώπη άντεξε τις πολυκρίσεις.
Αποδείχθηκε ότι ίσως και να χρειάζεται ένα βαθμό απειλής και κρίσης για να ενισχύσει την ενοποιητική της λειτουργία και να δώσει πειστικές απαντήσεις. Ίσως τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης να είναι η ίδια η ακινησία και ο ευδαιμονισμός της» υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, ο Έλληνας επίτροπος υπογράμμισε πως ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής με κοινή διαχείριση των συνόρων, αποτελεσματικούς συνοριακούς ελέγχους, ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, καλύτερη ενσωμάτωση πολιτών από τρίτες χώρες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θέσπιση μιας κοινής στρατηγικής για την προσέλκυση μεταναστών με υψηλά προσόντα.
"Η Ευρώπη θα παραμείνει ένας προορισμός ασύλου.
Η Ευρώπη θα είναι πάντα μια ασπίδα για τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Είναι υποχρέωσή μας, είμαστε κομμάτι της διεθνούς νομιμότητας κι αυτό δεν μπορούμε να το βγάλουμε από τους ώμους μας.
Είναι αυτό που μας κάνει Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, όμως, όποιος δεν τυγχάνει της προστασίας του ασύλου, όποιος δεν έχει λόγους για να βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ευρώπης θα πρέπει να επιστρέφεται, να γυρίζει πίσω.
Είναι μια αλήθεια που την έχουμε πει με μισές λέξεις, νομίζω ότι αυτή η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά, είναι η ώρα της", σημείωσε ειδικότερα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ο κ. Σχοινάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης