Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ξαναγράφονται» με πιο αυστηρούς όρους για το επιτόκιο οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση - Μαστίγιο και καρότο από την εφορία

«Ξαναγράφονται» με πιο αυστηρούς όρους για το επιτόκιο οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση - Μαστίγιο και καρότο από την εφορία
Οι θεσμοί προτρέπουν την ελληνική φορολογική διοίκηση να επιβάλλει αυξημένο επιτόκιο για όσους επιλέγουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 δόσεις.
Σαρωτικές αλλαγές επί το δυσμενέστερο αξιώνουν οι δανειστές για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής οφειλετών στη νέα πάγια ρύθμιση που θα τεθεί 1ης Ιανουαρίου  σε ισχύ.
Εκτός από την θέσπιση πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων κυρίως για τις οφειλές από φόρους κληρονομιάς, ώστε να διατηρηθούν εκτός νέου πλαισίου οι φορολογούμενοι που δεν είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους, οι θεσμοί προτρέπουν την ελληνική φορολογική διοίκηση να επιβάλλει αυξημένο επιτόκιο για όσους επιλέγουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 δόσεις.
Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επιτόκιο που θα επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.
Με λίγα λόγια στην τακτική του καρότου και του μαστιγίου θα κινηθεί από το νέο χρόνο η Εφορία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον βέβαια εισακουστούν οι προτάσεις από τους δανειστές που είναι και το πιο πιθανό σενάριο.
Το καρότο θα είναι ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής ο οποίος διπλασιάζεται, ενώ το μαστίγιο θα είναι το επιτόκιο που θα αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. 
Στις έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, υπάρχει ένα ακόμα μαστίγιο.
Πρόκειται για το κριτήριο του εισοδήματος που θα ξεκλειδώνει τον αριθμό των δόσεων. Δηλαδή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που θα έχουν οι φορολογούμενοι θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής. Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

-  Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι όμως θα επιλέξουν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου. Το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων.

-  Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές π.χ. φόρο κληρονομιάς θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

-  Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

- Η ελάχιστη μηνιαία δόση σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.

- Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση αναμένεται να «τρέξει» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών. 
Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ.
Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης