Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η συμφωνία μπορεί να είναι κοντά, η διαμάχη για το Brexit όμως μπορεί να κρατήσει μια δεκαετία

tags :
CNBC: Η συμφωνία μπορεί να είναι κοντά, η διαμάχη για το Brexit όμως μπορεί να κρατήσει μια δεκαετία
«Οδύσσεια» μπορεί να αποδειχθεί το Brexit, ακόμη και να εγκριθεί το σχέδιο Johnson
Οι ανατροπές στο θέμα του Brexit από το 2016 έχουν φέρει μια πρωτοφανή αβεβαιότητα.
Το δημοψήφισμα καθυστέρησε τις αποφάσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις και κατέστησε δυσκολότερο για τους ανθρώπους να προγραμματίσουν το μέλλον τους, είτε πρόκειται για αλλαγή θέσεων εργασίας είτε για διακοπές είτε για αγορά κατοικίες.
Ό,τι και να συμβεί μέχρι, ή και μετά τις 31 Οκτωβρίου 2019, η αβεβαιότητα είναι εδώ για να μείνει.
«Μην κάνετε κανένα λάθος: Η έλλειψη σαφήνειας που επέβαλε το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 για εμπορικές επενδύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του υπόλοιπου κόσμου, μόλις ξεκίνησε», δήλωσε σε επιστήμονες ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
«Είμαστε εδώ και μια δεκαετία συνεχόμενων αβεβαιοτήτων, και αυτό σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να υποβιβάζει τους συνομηλίκους του σε όρους ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν επί του παρόντος εάν θα εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου που είχε διαπραγματευθεί ο πρωθυπουργός Boris Johnso με την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Μπορούν είτε να την εγκρίνουν, μεταφέροντας τη διαδικασία σε μια δεύτερη φάση, όπου και οι δύο πλευρές αρχίζουν να διαπραγματεύονται τις μελλοντικές τους εμπορικές ρυθμίσεις.
Ή μπορούν να την απορρίψουν, πράγμα που σημαίνει ότι η Βρετανία μένει χωρίς συμφωνία ή η προθεσμία παρατείνεται για τρίτη φορά. Όλα αυτά τα σενάρια θα περιλαμβάνουν μακρές και λεπτομερείς συζητήσεις, παρατείνοντας περαιτέρω τη διαδικασία.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) περιέγραψε σε έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «η αβεβαιότητα του Brexit βαρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και τις ροές ξένων κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ένα think tank με έδρα το Λονδίνο, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων σημείωσε σε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα ότι «το μεγαλύτερο θύμα του Brexit ήταν επιχειρηματική επένδυση». Ο πρόεδρος της UBS Axel Weber προειδοποίησε επίσης ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρεία «απεργία επενδυτών».
Μιλώντας στο CNBC , ο Kallum Pickering, ανώτερος οικονομολόγος της Βρετανίας στην τράπεζα Berenberg, δήλωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας του Johnson θα καθαρίσει κάποια από την αβεβαιότητα, αλλά όχι εντελώς.
«Ένα συντεταγμένο Brexit θα μείωνε σημαντικά την οικονομική αβεβαιότητα μειώνοντας δραματικά το φάσμα πιθανών σεναρίων για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές», ανέφερε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα τερματίσει την αβεβαιότητα σχετικά με την τελική μορφή του Brexit - δηλ. τη μελλοντική οικονομική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να παραμείνει μια μικρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθ 'όλη τη μεταβατική περίοδο».
Υπάρχει αυξανόμενη προσδοκία ότι η Μ. Βρετανία βρίσκεται ένα βήμα πριν τις γενικές εκλογές.
Πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης θα καλέσουν να προσφέρουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή θα μπορούσαν να υποσχεθούν να εγκαταλείψουν συνολικά το σχέδιο Brexit. Είναι επίσης πιθανό ότι κάθε βρετανική εκλογή στο μέλλον θα περιλαμβάνει κάποιου είδους συζήτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη - μια σκέψη απογοητευτική για όσους έχουν ήδη βαρεθεί στη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης