Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την άνοδο της Εθνικής +4%, άτονο το ΧΑ +0,73% στις 873 μον. - Έχει ξεθωριάσει το ενδιαφέρον των ξένων

tags :
Παρά την άνοδο της Εθνικής +4%, άτονο το ΧΑ +0,73% στις 873 μον. - Έχει ξεθωριάσει το ενδιαφέρον των ξένων
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 847,63 μονάδες, στο υψηλότερο του τρέχοντος έτους - Κέρδη στην Εθνική, λόγω Εθνικής Ασφαλιστικής
(upd12)Άτονα ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 873 μονάδες, παρά τα κέρδη της Εθνικής +3,64% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips τα κέρδη της Coca Cola +1,03% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες στους δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ -1,62% και ΟΤΕ -1,1%.
Η άνοδος της Εθνικής συνδέεται με το γεγονός ότι σύντομα η διοίκηση της τράπεζας ανακοινώνει την έναρξη της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο 800 εκατ. ευρώ και με ενδιαφερόμενους CVC, Fairfax και Fosun...
Από την άλλη, η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - εάν εξαιρέσουμε τα 23 εκατ. ευρώ σε πακέτα - επαληθεύει το γεγονός ότι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές απέχουν από νέο επενδυτικό ρίσκο καθώς παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό.
Στην αγορά ομολόγων, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,27% ενώ βελτίωση καταγράφεται και στο ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,01%.
Επίσης, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 170 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5079 μονάδες βάσης από 4936 μονάδες βάση.

Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η Βρετανία θα μπορέσει να αποφύγει μία άτακτη έξοδο από την ΕΕ, ενώ τα μηνύματα παραμένουν συγκεχυμένα χωρίς να αποκλείεται και η έγκριση από την ΕΕ σε μια νέα παράταση.
Από την άλλη για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο αναπτερώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump να δηλώνει χθες (21/10) ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πηγαίνουν καλά, καθώς και ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα..
Στα εσωτερικά μας, σημαντική αλλαγή στους διεθνείς οίκους για το πώς βλέπουν την Ελλάδα έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και ενώ επιχειρείται να επανακαθοριστεί η θέση της χώρας ως ένα σταθερό κράτος με προοπτικές εντούτοις ελλείψει επενδυτικής βαθμίδας το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει.
Από την άλλη, το ύψος του χρέους της χώρας και η βιωσιμότητά δεν δικαιολογεί τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά το 10ετές κάτω από το 1,30% …καθώς οφείλονται κατά βάση στη νέα ποσοτική χαλάρωση.
Στον τραπεζικό κλάδο θετικό είναι το σχέδιο Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών ενώ σημείο αναφοράς είναι τα stress tests του 2020.
Και ενώ το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από 1 έως 2 κλίμακες από τους οίκους αξιολόγησης στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα εντούτοις η επενδυτική βαθμίδα δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Μετά την χθεσινή αναβάθμιση σε ΒΒ, από ΒΒ- προηγουμένως από τον  Scope Ratings, με το outlook να παραμένει θετικό αναμένουμε την Παρασκευή  25 Οκτωβρίου από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s να προβεί σε αναβάθμιση μιας κλίμακας από Β+ σε  ΒΒ -  εξελίξεις ουδέτερες καθώς ήδη η  Fitch μας έχει βαθμολογήσει με ΒΒ- από τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο την 1η Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την Ελλάδα o καναδικός οίκος DBRS με μεγάλη πιθανότητα είτε να αναβαθμίσει τις προοπτικές - outlook από ουδέτερες σε θετικές, είτε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από ΒΒ low σε ΒΒ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,21% και τον Γενικό Δείκτη +0,01%.
Περί τις 12:45 με ήπιες αγορές σε τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,43%.
Λίγο μετά τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +4,25%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,82% και ο  Γενικός Δείκτης στο +0,88%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 847,63 μονάδες με άνοδο +1,28% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 874,82 μονάδες και χαμηλό στις 866,95 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Ανααλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 23,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 23,4 εκατ. ευρώ και όγκου 3,04 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 450 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 346 χιλ. τεμάχια αξίας 4,71 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 859 χιλ. τεμάχια αξίας8,37 εκατ. ευρώ  και η Lamda 1,32 εκατ. τεμάχια αξίας 9,24 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 875-885 μονάδων ενώ στην πρώτη  στήριξη βρίσκονται οι  850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 847 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 850 μονάδων ενώ στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς έχει πάρει έγκριση από τον SSM να αποπληρώσει τα 167 εκατ. τόκους γιατί ήδη μία φορά έχει κάνει χρήση του δικαιώματος μη καταβολής.
Δεύτερη φορά δεν υπάρχει δυνατότητα να μην πληρωθούν οι τόκοι ενός μετατρέψιμου ομολόγου καθώς εάν δεν πληρωθούν οι τόκοι τότε αυτομάτως το σύνολο του ποσού του CoCos, δηλαδή τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μετατρέπονται σε μετοχές στην τιμή των έξι ευρώ και αυτό θα σηματοδοτούσε ότι το ποσοστό του ΤΧΣ από 26,1% θα έφθανε στο 58%, δηλαδή σημαντικό discount για τους μετόχους.
Από την άλλη, η τράπεζα, έχει δικαίωμα να πληρώσει τους τόκους με δύο τρόπους, είτε με μετρητά τα 167 εκατ., είτε με μετατροπή μόνο των 167 εκατ. σε μετοχές μέσω ειδικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι σαφές αν η τιμή μετατροπής θα είναι η τρέχουσα τιμή ή τα έξι ευρώ που είναι η ονομαστική αξία, η τιμή της ΑΜΚ του 2015.
Η μετατροπή των τόκων σε μετοχές δεν ενεργοποιεί τον νόμο που ορίζει ότι εάν δεν πληρωθεί ο τόκος για δεύτερη φορά τότε όλο το CoCos μετατρέπεται σε μετοχές.
Όμως η λύση αυτή, ενώ νομικά είναι σωστή, θα θεωρηθεί από την αγορά ως κίνηση αδυναμίας, με σημαντικές επιπτώσεις στη μετοχή της τράπεζας.
Ωστόσο ένα βασικό θέμα που απασχολεί αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών είναι πώς θα πληρωθεί το CoCos των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει σε 38 μήνες από σήμερα.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να υλοποιήσει ΑΜΚ ύψους δύο δισ. ευρώ για να αποπληρώσει το CoCos στο ελληνικό δημόσιο σε 24 μήνες από σήμερα ενώ σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και οι τόκοι  των επόμενων τριών ετών δηλαδή άλλα 500 εκατ. ευρώ .
Η άλλη λύση είναι να μην πληρώσει το CoCos, να αφήσει το 2020 να μετατραπεί σε μετοχές στα έξι ευρώ οπότε  το ΤΧΣ από 26,3% θα βρεθεί στο 58% και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί μία μεγάλη τιτλοποίηση 15 δισεκατομμυρίων όπου θα δαπανηθούν δύο δισ. ουσιαστικά, όπως με το μοντέλο Eurobank.
Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα, προσοχή και υπευθυνότητα όλα τα βασικά ζητήματα της Τράπεζας Πειραιώς και είναι βέβαιο ότι θα λάβει τις πιο ορθές αποφάσεις για την τράπεζα.

Εταιρικά νέα και κινήσεις της ημέρας 

Κέρδη +5,11% κατέγραψε η μετοχή της ΜΛΣ μετά τη ραγδαία υποχώρηση της τιμής λόγω ρευστοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος που αποδίδονται σε θεσμικό χαρτοφυλάκιο.
Επίσης θετικά έχει επιδράσει και η επανενεργοποίηση του προγράμματος αγορών ίδιων μετοχών και η επαναγορά ιδίων ομολόγων που προχωρά η εταιρεία σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της.  
Επίσης, συνεχίστηκαν τα κέρδη της Intralot +8,95% καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία ΟΤΕ - Intralot για την κοινή δραστηριοποίηση για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση.
Παράλληλα θετικά επιδρά η απόφαση του δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια στις ΗΠΑ να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί, με αποτέλεσμα να επανενεργοποίείται το συμβολαίο της Intralot και της DC Lottery για την παροχή αθλητικού στοιχήματος,τυχερών παιχνιδιών και άλλων υπηρεσιών.

Η επικαιρότητα

Άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει το πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία των δυνάμεων στη «σκακιέρα» της Συρίας με όλους τους μεγάλες «παίκτες» να έχουν πάρει θέση και να ετοιμάζουν την επόμενη κίνηση τους.
Η σημερινή ημέρα πάντως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.
Και δεν είναι μόνο ούτε η ξεκάθαρη προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo ότι ο πρόεδρος Trump είναι έτοιμος να αναλάβει στρατιωτική δράση ούτε ότι στις 22:00 σήμερα Τρίτη 22/10 εκπνέει η προθεσμία της εκεχειρίας στη βορειοανατολική Συρία που είχαν συμφωνήσει Τουρκία – ΗΠΑ προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος και επαρκής χρόνος στους Κούρδους της Συρίας να αποχωρήσουν από την περιοχή όπου πρόκειται να δημιουργηθεί η περίφημη «ζώνη ασφαλείας» που επιθυμεί η Άγκυρα στα νότια σύνορα της.
Ντόμινο κοινωνικών αναταραχών συγκλονίζει τον πλανήτη, με τους διαδηλωτές να έχουν ως κοινό παρανομαστή την κοινωνική ανισότητα.
Από το Χονγκ Κονγκ στη Χιλή, από την Καταλονία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Κολομβία, κοινωνικές διαμαρτυρίες συγκλονίζουν τον πλανήτη, προβάλλοντας διαφορετικά αιτήματα και διεκδικήσεις στον δρόμο, αλλά έχοντας όλα έναν κοινό παρανομαστή: την κοινωνική δυσφορία.
Παραμένει στην εξουσία ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau καθώς το κόμμα του οι Φιλελεύθεροι πρόκειται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Δευτέρα 21/10.
Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Φιλελεύθεροι δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και άρα ο Trudeau θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία ωστόσο θα χρειαστεί τη στήριξη ενός μικρότερου «αριστερού» κόμματος.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (22/10) οι ασιατικές αγορές, εν μέσω αισιοδοξίας στις τάξεις των επενδυτών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις κατά τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,50% στις 2954,38 μονάδες, ο δείκτης S&P/ASX200 στην Αυστραλία στο +0,30% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,15% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας και το θρίλερ για το Brexit.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της UBS για το τρίτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (22/10) η ελβετική τράπεζα, προειδοποιώντας ότι οι εμπορικές διαμάχες και οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.
Παράλληλα, τα έσοδα της UBS διαμορφώθηκαν στα 7,09 δισ. δολ. έναντι 7,43 δισ. τολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και έναντι εκτιμήσεων στα 7,1 δισ. δολ.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,01%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,03%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,03%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +010% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,10% (9,787δολ.)

Ήπια κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική 

Ήπια κέρδη καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank .
Εξαίρεση, τα κέρδη +3,64% της Εθνικής καθώς η διοίκηση της τράπεζας ανακοινώνει σύντομα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8780 ευρώ με άνοδο 3,64% με όγκο 3,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,78 ευρώ με άνοδο +1,42% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0640 ευρώ με άνοδο +1,42% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8930 ευρώ, με πτώση -0,22% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,31 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2920 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4390 ευρώ, με άνοδο +3,78% με όγκο 487 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,76 ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Lamda..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,49 με άνοδο +1,03% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -1,10% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,10 ευρώ με άνοδο +1,57% και αποτίμηση 719 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ με άνοδο +1,45% και κεφαλοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 9,74 ευρώ με πτώση -1,62% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,41 ευρώ με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,70 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,01 ευρώ με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,40 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3620 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,41 ευρώ, με άνοδο +0,19% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1110 ευρώ με άνοδο +1,83% και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές στο 1,27% - Οριακή βελτίωση στην Νότια Ευρώπη   

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,27% ενώ οριακή βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης παραμένουν σε αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,27% σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 22 Οκτωβρίου 2019 ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,01%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές στο 1,27% με το αμερικανικό 10ετές 1,78% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης από 166 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5079 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,70% ή 170 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,03% στις 22 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/10/2019 στο -0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,01% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης