Στάση αναμονής στο ΧΑ +0,10% στις 873 μον. - Προεξοφλημένες οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις - Νέο ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα 1,23% στόχος 1%

Στάση αναμονής στο ΧΑ +0,10% στις 873 μον. - Προεξοφλημένες οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις - Νέο ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα 1,23% στόχος 1%
Ο Τραπεζικός Δείκτης προσέγγισε ενδοσυνεδριακά τις 862 μονάδες, το υψηλό 15μηνών με το αμέσως υψηλότερο ενδοσυνεδριακό στις 865,80 μονάδες (19/07/2018)
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 873 μονάδες, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος σημείωσε ενδοσυνεδριακά υψηλά 15μηνών οπότε ήταν εύλογες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενώ συνεχίζεται το υποστηρικτικό κλίμα στην αγορά ομολόγων όπου το 10ετές στο 1,23% αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό με στόχο το 1%.... που είναι ούτως ή άλλως υπερβολή.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική -1,19% καθώς έχει καταγράψει τα μεγαλύτερα σωρευτικά κέρδη στις τελευταίες συνεδριάσεις και ακολούθησαν με οριακή πτώση Eurobank -0,23% και Πειραιώς -0,13%  ενώ με οριακά κέρδη +0,06% έκλεισε η Alpha Bank

Οι τραπεζικές μετοχές μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών ενόψει της οριστικοποίησης του σχεδίου Ηρακλής και της υποχώρησης σε ιστορικά χαμηλά της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.   
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην αυριανή αναβάθμιση 25/10 της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα.
Ακολουθεί ο  καναδικός οίκος  DBRS  την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η οποία ήταν και η τελευταία στην οποία προήδρευε ο M. Draghi με τα επιτόκια να παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού.
Επίσης, θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) ύψους 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, την 1η Νοεμβρίου.
Φυσικά δεν έλειψε και η αναφορά στην Ελλάδα, με τον M. Draghi να τονίζει ότι ο δανεισμός με αρνητικά επιτόκια ήταν καθαρά επιτυχία της Ελλάδας και να στέλνει μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων..
Στο εξωτερικό, αναμένουμε τα επόμενα βήματα στην διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ καθώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης αλλά απέρριψε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής  ενώ θετικά είναι τα μηνύματα  για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.
Στην αγορά ομολόγων, σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,23% ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινείται σταθεροποιητικά στο 1%.
Επίσης, σταθεροποίηση  καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 170 μονάδες βάσης ενώ  το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5318 μονάδες βάσης από 5288 μονάδες βάσης.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με τα μεγαλύτερα κέρδη Φουρλής, Sarantis, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ ενώ πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΟΛΠ...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2019 του ομίλου Μυτιληναίου τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €120,6 εκατ. έναντι €117,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 2,5%.
Ο όμιλος ΜΙΓ συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς την αναχρηματοδότησή των οφειλών του καθώς διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με το σχήμα Farallon Capital Europe LLP και την Oak Hill Advisors (UK) LLP επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews.gr.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,39% και τον Γενικό Δείκτη +0,04%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,98% επιδρώντας στον Γενικό με κέρδη +0,40%.
Λίγο πριν τις 15:30 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική.ο Τραπεζικός Δείκτης... κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,49% ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αρνητικό πρόσημο στο -0,44%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 850,67 μονάδες με πτώση -0,33%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,10% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,59 μονάδες και χαμηλό στις 869,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα εαν εξαιρέσεις τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,16 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 29,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,16 εκατ. ευρώ και όγκου 4,17 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 3,27 εκατ. τεμάχια αξίας 2,88 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 610 χιλ.τεμάχια αξίας 8,30 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 137 χιλ. τεμάχια αξίας 1,33 εκατ. ευρώ  και η Jumbo 152 χιλ. τεμάχια αξίας 2,65 εκατ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 875-885 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 865 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 875- 885 μονάδων ενώ στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 840-830 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Τα τελευταία 10 χρόνια, συντελέστηκε βιβλική καταστροφή στις τραπεζικές μετοχές καθώς χάθηκε έως και το 90% της αξίας τους
Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου παρατηρείται ότι οι τράπεζες δίνουν μάχη να φθάσουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, αυξήσεις που σημειώθηκαν πριν 4 χρόνια. Ειδικότερα :
1)Η Εθνική λόγω των μόλις 12,9 δισεκ. NPEs και της σχεδιαζόμενης πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί σε τιμές υψηλότερα της αύξησης κεφαλαίου του 2015 δηλαδή τα 3 ευρώ.
2) Η Alpha bank μετά βεβαιότητας θα ξεπεράσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 δηλαδή τα 2 ευρώ, με προοπτική τα 2,5 ευρώ μετά τις ανακοινώσεις των σχεδίων της.
Σημειώνεται ότι  θα  ανακοινώσει σχέδιο  που περιλαμβάνει τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs με παράλληλη έκδοση 500 εκατ tier 2 με επιτόκιο πέριξ του 6% το οποίο είναι αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από επιτόκια 8% και 9% της Εθνικής και της Πειραιώς.
3)Η Πειραιώς είναι η μόνη τράπεζα που εμφανίζει τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής της αύξησης κεφαλαίου του 2015 στα 6 ευρώ – μετά το reverse split – και της τρέχουσας τιμής στα 3 ευρώ
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν  δύο βασικά  ζητήματα όπως η αποπληρωμή των 2 δισεκ. Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές και τα 500 εκατ τόκους στην 3ετία και η μείωση των  27 δισεκ. NPEs.
Στην πράξη επειδή κανένα από τα δύο ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αυτή την φάση τα ανοδικά περιθώρια της μετοχής της Πειραιώς οριοθετούνται στα 3,5 ευρώ.
4) Η Eurobank αποτελεί ειδική περίπτωση καθώς δρομολογεί την λύση των NPEs με ένα πολύ σαφές εμπροσθοβαρές σχέδιο δράσης.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα να αντιμετωπιστούν ακόμη έως ότου υπάρξει συμφωνία με την Pimco .
Πάνω από τα 0,94 ευρώ το Fairfax κερδίζει και πάνω από 1 ευρώ απλά η μετοχή θα θεωρείται ακραία πανάκριβη ενώ  η Eurobank με 3,3 δισεκ. είναι η τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο σύστημα.

 Η επικαιρότητα

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Economist, σε ότι αφορά την αναστολή για 3 χρόνια του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006, αποτελεί μέτρο - ανάσα το οποίο όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση θα τονώσει τον χώρο των ακινήτων.
Προμήθειες τραπεζών, καταπτώσεις του Δημοσίου, Ηρακλής και πρώτη κατοικία αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι τραπεζίτες κατά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ φαίνεται πως οι αλλαγές στο φόρο των ομολόγων των τραπεζών θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου.
Σε ότι αφορά τον Ηρακλή οι τράπεζες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εισέλθουν στο σχήμα ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της θα έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο Νοέμβριο.
Σε ότι αφορά φορολογικά θέματα αναμένεται στο επόμενο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται διατάξεις για την αλλαγή της φορολογίας των ομολόγων των τραπεζών (φόρος 15% στο κουπόνι).
Τα 27 κράτη μέλη υποστηρίζουν  μια παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής καθώς όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή «η άποψη (των πρεσβευτών) ήταν ομόφωνα να θεωρηθεί ότι απαιτείται παράταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Λονδίνο» ενώ τάσσονται υπέρ μιας «μεγαλύτερης επέκτασης», δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (24/10) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,55%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,02% στις 2940,92 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,87% στις 26797,95 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά τα βελτιωμένα αποτελέσματα της Daimler.
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η οποία ήταν και η τελευταία στην οποία προήδρευε ο Mario Draghi.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται ανοδικά στο +0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,95%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,35%, ο S&P στο -0,08%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,10% (9,82 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική και ακολούθησαν Eurobank και Πειραιώς ενώ με  οριακή άνοδο έκλεισε η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8990 ευρώ με πτώση -1,19% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,80 ευρώ με άνοδο +0,06% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0780 ευρώ με πτώση -0,13% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8860 ευρώ, με πτώση -0,23% με όγκο 11,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3040 ευρώ, με άνοδο +1,88% και κεφαλαιοποίηση 582 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4395 ευρώ, με άνοδο +0,69% και όγκο 550 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Sarantis, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ...
H Coca Cola έκλεισε στα 28,06 με άνοδο +0,47% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,59 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,05 ευρώ με πτώση -0,26% και αποτίμηση 708 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,1150 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,76 ευρώ με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,80 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ με άνοδο +1,68% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,94 ευρώ με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,50 ευρώ με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3540 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,49 ευρώ, με άνοδο +2,62% και με κεφαλαιοποίηση στα 284 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1082 ευρώ, με πτώση -3,39% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.

Νέο ιστορικό χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,23% λόγω των επικείμενων αναβαθμίσεων

Νέα βελτίωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων λόγω της προεξόφλησης της αναβάθμιση 25/10 της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα.
Ακολουθεί ο  καναδικός οίκος  DBRS  την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,23%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,23% με το αμερικανικό 10ετές 1,74% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,26% με απόδοση αγοράς 0,29% και απόδοση πώλησης 0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,25 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019 στο 0,49%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,65% στις 24 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,49 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14% με απόδοση αγοράς 1,15% και απόδοση πώλησης 1,12%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22% με απόδοση αγοράς 1,23% και απόδοση πώλησης 1,21%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο 1,23%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 128,62  μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,15 μονάδες βάσης και απόδοση 2,19%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης από 168 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5318 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,70% ή 170 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1% στις 24 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/10/2019 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,002% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS