Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το δίλημμα του Boris Johnson - Πρόωρες εκλογές ή μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία;

FT: Το δίλημμα του Boris Johnson - Πρόωρες εκλογές ή μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία;
Ο κ. Johnson πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο επιλογές
Τι θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον; Θα κάνει ακόμη μια προσπάθεια να προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία του Brexit μέσω του κοινοβουλίου πριν από τα Χριστούγεννα μέσω μιας προγραμματικής κίνησης;
Ή θα επιλέξει να προχωρήσει σε πρόωρες γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο, κάτι που θα του δώσει την πλειοψηφία ώστε να περάσει την συμφωνία μέσα στο 2020;
Μέχρι τώρα φαινόταν πως πρώτα θα έφερνε εις πέρας το Brexit και μετά θα διενεργούσε εκλογές. Ίσως αυτό να εξακολουθεί να τον συμφέρει.
Πρώτον, οι Συντηρητικοί θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν το Κόμμα Brexit του Nigel Farage όταν η Μ. Βρετανία εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεύτερον η έκκληση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για ανάκληση του άρθρου 50 θα είναι πολύ λιγότερο ελκυστική για τους ψηφοφόρους όταν το Brexit είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Τρίτον, η καθυστέρηση των εκλογών μέχρι το 2020 θα μπορούσε να βλάψει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας επειδή φοβάται τις συνέπειες της δίκης του πρώην ηγέτη του SNP Alex Salmond, ο οποίος ντιμετωπίζει κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.
Τέταρτον, εάν ο κ. Johnson πηγαίνει τώρα για εκλογές και χάνει, η Brexit θα μπορούσε να χαθεί εντελώς.
Αν όμως προχωρήσει σε εκλογές ο Boris Johnson αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα.
Πρώτον η ψήφιση του νομοσχεδίου μέσω του κοινοβουλίου μπορεί να είναι δύσκολη.
Δεύτερον, η καταπολέμηση των Εργατικών στις κάλπες πριν εξασφαλισθεί το Brexit έχει τα πλεονεκτήματά του.
Η θέση του μανιφέστου των Εργατικών για το Brexit είναι τόσο συγκεχυμένη ώστε θα αποδειχθεί μια σημαντική αδυναμία.
Τρίτον, η καθυστέρηση των εκλογών μέχρι το επόμενο έτος δίνει στο Εργατικό Κόμμα την ευκαιρία να διώξε τον Jeremy Corbyn και να βρει έναν άλλο ηγέτη. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο πρωθυπουργός, οπότε καλύτερα να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές.
Ο κ. Johnson πρέπει να αποφασίσει. Η βασική ανησυχία μεταξύ των υποστηρικτών του είναι ότι εάν η συμφωνία του Brexit αρχίσει να μπερδεύεται στο House of Commons, η υπόσχεσή του «να κάνει το Brexit ή πεθάνει» στις 31 Οκτωβρίου θα φανεί ανόητη - και θα αρχίσει να τον καταστρέφει στα μάτια των ψηφοφόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης