Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έως πέντε ψηφοφορίες προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτείνει η κυβέρνηση

Έως πέντε ψηφοφορίες προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτείνει η κυβέρνηση
Βελτιωμένη πρόταση κατέθεσε η κυβέρνηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
Αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, έως πέντε ψηφοφορίες και δυνατότητα εκλογής με 151 ψήφους πριν το στάδιο της έσχατης λύσης εκλογής με σχετική πλειοψηφία, προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος.
Πιο αναλυτικά, η τελική πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ στη σημερινή 24/10 συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής, προβλέπει σε πρώτη φάση τρεις ψηφοφορίες με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 – 200 – 180 βουλευτών.
Στην περίπτωση που αυτές οι ψηφοφορίες δεν τελεσφορήσουν, τότε προβλέπεται μία τέταρτη ψηφοφορία πέντε ημέρες αργότερα, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν (σ.σ αν υπάρχουν 2 υποψήφιοι) και η εκλογή επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 151.
Εάν και αυτή η διαδικασία αποβεί άκαρπη, τότε πέντε ημέρες μετά ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία, η οποία κατ’ ουσίαν αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (κάτω των 151), όπως προβλέπει και σήμερα το Σύνταγμα, αλλά πλέον χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.
Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατία εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον και σε εκείνη την ψηφοφορία υπήρξε ισοψηφία, τότε εκλέγεται ο πρεσβύτερος μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης