Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

MitraClip στο Metropolitan: Eπιδιόρθωση βαλβίδας της καρδιάς χωρίς διάνοιξη του θώρακα

tags :
MitraClip στο Metropolitan: Eπιδιόρθωση βαλβίδας της καρδιάς χωρίς διάνοιξη του θώρακα
Το Metropolitan είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια όπου πραγματοποιείται η πρωτοποριακή διαδερμική επιδιόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας. Το ποσοστό επιτυχούς εμφύτευσης του συστήματος από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους ξεπερνάει το 98%
Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι 8%-10% του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών πάσχει από τη νόσο αυτή, κατά την οποία η μιτροειδής βαλβίδα αδυνατεί να κλείσει στεγανά κατά τη διάρκεια της συστολής της καρδιάς, με αποτέλεσμα ποσότητα του αίματος να επιστρέφει στους πνεύμονες αντί να προωθείται στη συστηματική κυκλοφορία..
Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας διακρίνεται σε οργανική (πρωτοπαθή) και λειτουργική (δευτεροπαθή). Η διάκριση των δύο μορφών είναι πολύ σημαντική γιατί οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία της ανεπάρκειας. Ο δρ Γιώργος Καραβόλιας, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικός Καρδιολόγος - ∆ιευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, μας απαντά σε όσα θέλουμε να μάθουμε γι' αυτή τη θεραπευτική επιλογή.
Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κατά κύριο λόγο με το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex) καρδιάς. Η εξέταση αυτή αναδεικνύει και την αιτία της ανεπάρκειας και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη βαρύτητά της, την επίδρασή της στην καρδιακή λειτουργία και ανατομικές πληροφορίες για τα δομικά στοιχεία της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή είναι υποβοη-θητική αλλά δεν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά την πάθηση αυτή. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία ήταν η χειρουργική.
•  Στην οργανική ανεπάρκεια, η χειρουργική επιδιόρθωση της βαλβίδας αποτελεί τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιβάλλεται
η αντικατάστασή της με καινούρια μεταλλική ή βιοπροσθετική βαλβίδα.
•  Στη λειτουργική ανεπάρκεια, η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αποδειχθεί ωφέλιμη μόνο όταν γίνεται σε συνδυασμό με επαναιμάτωση του μυοκαρδίου (bypass) σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Η χειρουργική επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της βαλβίδας πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και απαιτεί τη διάνοιξη του θώρακα του ασθενή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς του. Η διάρ-κεια της επέμβασης είναι περίπου τέσσερις με πέντε ώρες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο περίπου για μία εβδομάδα και συνήθως επανέρχεται στις δραστηριότητές του μετά από δύο μήνες.

Image

Μοναδική εναλλακτική επιλογή

Στους ασθενείς με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι πολύ συχνή η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια κ.ά. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης.

Σε ασθενείς υψηλού ή/και απαγορευτικού χειρουργικού κινδύνου, η επιδιόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με τη χρήση του συστήματος MitraClip αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική θεραπευτική επιλογή. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την επιδιόρθωση της βαλβίδας, χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε διάνοιξη του θώρακα και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Πήρε έγκριση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US-FDA) το 2013. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 60.000 ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα.

Image

Ποιοι ασθενείς έχουν ένδειξη

Ενδειξη για διαδερμική επιδιόρθωση με το σύστημα MitraClip έχουν ασθενείς με σοβαρού βαθμού χρόνια πρωτοπαθή μιτροειδική ανεπάρκεια οι οποίοι έχουν:
• σοβαρά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας παρά τη βέλτιστη αγωγή
• απαγορευτικό χειρουργικό κίνδυνο
• κατάλληλη ανατομία για την εμφύτευση
• προσδόκιμο επιβίωσης μεγαλύτερο του 1 έτους.

Η τεχνική MitraClip

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο υπό γενική αναισθησία από ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων επεμβατικών καρδιολόγων, υπερηχοκαρδιογραφιστών και καρδιοχειρουργών. Συμμετέχουν ακόμα αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και τεχνολόγοι ιατρικών μηχανημάτων.
Η τεχνική περιλαμβάνει τη συμπλησίαση των γλωχίνων της βαλβίδας με τη χρήση ενός ειδικού συνδετήρα (Clip). Το Clip διαθέτει δύο βραχίονες σχεδιασμένους ώστε να επιτρέπουν τη σύλληψη και συμπλησίαση των γλωχίνων της βαλβίδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ιστικής γέφυρας και τη σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας.
Το Clip εισάγεται στον οργανισμό από τη μηριαία φλέβα με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της στεφανιογραφίας και κατευθύνεται με την καθοδήγηση διοισοφάγειου υπερηχοκαρδιογραφήματος στην κατάλληλη θέση. Στερεώνεται με τη βοήθεια ειδικών βραχιόνων στις γλωχίνες (πτυχές) της μιτροειδούς, οδηγώντας στη δημιουργία ιστικής γέφυρας.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες. Η επέμβαση γίνεται χωρίς διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, είναι σχετικά χαμηλού κινδύνου με ελάχιστη έως και μηδενική θνητότητα και απαιτεί μικρή διάρκεια νοσηλείας. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2-3 μέρες και μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.
Η πιθανότητα επιπλοκών υπολογίζεται ότι είναι μικρότερη από 2%, δηλαδή χαμηλότερη από την αντίστοιχη της κλασικής χειρουργικής αντιμετώπισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης