Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές (27/10) στην Αργεντινή υπό την απειλή της χρεοκοπίας - Προβάδισμα 20 μονάδων για τον Fernandez έναντι του Macri

Προεδρικές εκλογές (27/10) στην Αργεντινή υπό την απειλή της χρεοκοπίας - Προβάδισμα 20 μονάδων για τον Fernandez έναντι του Macri
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι 16 μονάδες διαφοράς που τον χώριζαν από τον νικητή των προκριματικών του Αυγούστου, τον περονιστή Fernandez, έχουν πλέον αυξηθεί στις 20
Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει ο περονιστής Alberto Fernandez έναντι του προέδρου Mauricio Macri, εν όψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής (27/10), την ώρα που η χώρα βρίσκεται άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι 16 μονάδες διαφοράς που χώριζαν τον πρόεδρο Mauricio Macri από τον νικητή των προκριματικών του Αυγούστου, τον περονιστή Fernandez, έχουν πλέον αυξηθεί στις 20.
Το εκλογικό αποτέλεσμα του Αυγούστου είχε προκαλέσει σοκ στις αγορές, οι οποίες δήλωσαν σαφώς την προτίμησή τους στον φιλελεύθερο Μacri, έναντι του περονιστή Fernandez, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Macri παραδίδει την οικονομία σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε τέσσερα χρόνια πριν.
Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανέρχεται στο 55%, το πέσο έχει καταρρεύσει, ενώ οι εκροές ξένων κεφαλαίων ανέρχονται σε πολλά δισ. δολ.
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η χώρα έχει καθυστερήσει πληρωμές ύψους 100 δισ. δολ. σε τοπικό και ξένο νόμισμα.
Οι αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Αργεντινής να ανακάμψει σύντομα από την κρίση.
Η προσοχή των αγορών στρέφεται στα σχέδια του επόμενου προέδρου της χώρας σχετικά με το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Μόνο σε...θαύμα ελπίζει ο Macri

Ωστόσο οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετική γνώμη από αυτή των αγορών και δίνουν σαφέστατο προβάδισμα στον περονιστή Fernandez.
Ο πρόεδρος Macri έκλεισε χθες βράδυ την προεκλογική του εκστρατεία εν ψει της αναμέτρησης της 27ης Οκτωβρίου μιλώντας στο πλήθος των οπαδών του στην πόλη Κόρδοβα, ένα από τα τελευταία εκλογικά προπύργια που του παρέμειναν έπειτα από την αλγεινή ήττα του στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου.
O Μacri ευελπιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα από τις κάλπες της Κυριακής θα του δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε έναν δεύτερο γύρο. Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Μacri δεν θα χρειασθεί μόνο ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον ένα θαύμα.
Έχοντας καταπιεί το πικρό ποτήρι της ήττας στις προκριματικές, ο Μacri προσπάθησε να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλάζοντας την προεκλογική του τακτική. Κατέβηκε στον δρόμο και άρχισε να συνομιλεί από κοντά με τους απλούς ανθρώπους.
Μολαταύτα, το αποτέλεσμα των προκριματικών έχει αλλάξει το χρώμα του χάρτη της Αργεντινής σε «γαλάζιο» (το χρώμα του περονισμού), εξόν από την περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες—όπου το κόμμα του προέδρου κυβερνά τα τελευταία 12 χρόνια—και την Κόρδοβα, όπου δεν είχε κυβερνήσει ποτέ.
Στην Κόρδοβα όμως, δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια μετά την πρωτεύουσα, το κόμμα του Μacri «Μαζί για την Αλλαγή» συγκέντρωσε το 48% έναντι του 30% του κόμματος «Μέτωπο Όλων» του Fernandez και της υποψήφιας αντιπροέδρου του, Kristina Kirchner.
Η Κόρδοβα είχε δώσει επίσης τη νίκη το 2015 στον Macriι, με ένα εκκωφαντικό 70%, που έχει δημιουργήσει στον Πρόεδρο την πεποίθηση πως αυτή του άνοιξε τον δρόμο για το προεδρικό μέγαρο της «Κάσα Ροσάδα».
Από την πλευρά τους, οι Fernandez και Kirchner έκλεισαν την προεκλογική τους εκστρατεία με μία μεγάλη συγκέντρωση στο Μαρ ντελ Πλάτα, το λαϊκό προάστιο του Μπουένος Άιρες, που επίσης αποτελεί την συμβολική εικόνα της ανεργίας που μαστίζει την Αργεντινή (είναι το αστικό κέντρο με το μεγαλύτερο ποσοστό 13,4%).
Από εκεί ο Fernandez υποσχέθηκε τον τερματισμό των «νεοφιλελεύθερων» μέτρων του Μacri.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης