Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα εγκαίνια δυο εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη ο Παυλόπουλος - Τι ανέφερε

Στα εγκαίνια δυο εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη ο Παυλόπουλος - Τι ανέφερε
Τι ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος
Στα εγκαίνια δύο εκθέσεων, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στο δημαρχείο αντίστοιχα, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, μετά την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της  έκθεσης με τίτλο «ο Άγιος Δημήτριος στην Τέχνη του Αγίου Όρους», στο Δημαρχείο, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε αφενός στον Άγιο Δημήτριο ως θρησκευτική πηγή έμπνευσης για την Τέχνη, αλλά και «στο Άγιο Όρος, το «Περιβόλι της Παναγιάς», ως Κιβωτού της Ορθοδοξίας και πηγή έμπνευσης της Βυζαντινής Τέχνης και, επέκεινα, του Βυζαντινού Πολιτισμού εν γένει, με Πνευματικό Θεματοφύλακα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το Βυζάντιο και ο Πολιτισμός του, ως γνήσιοι εκφραστές του Χριστιανισμού που υπηρετεί τον γνήσιο Ανθρωπισμό και την ανυπόκριτη Αγάπη, διαιωνίζοντας τις θετικές πτυχές της κληρονομιάς της Αρχαίας Αθήνας και της Αρχαίας Ρώμης, έχτισαν την πνευματική και πολιτισμική «γέφυρα», η οποία οδήγησε στην Αναγέννηση.
Και μέσα από αυτή την ιστορική πορεία, η Χριστιανική Διδασκαλία όχι μόνον επιτέλεσε την κατά τον προορισμό πνευματική αποστολή της, αλλά κατέστη, μαζί με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, ο τρίτος πυλώνας του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
Ακόμη, συνεχάρη τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  Κ. Ζέρβα για την πρωτοβουλία της Έκθεσης αυτής, «η οποία κοσμεί ιδιαιτέρως την Ημέρα Μνήμης του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου».
Περαιτέρω, σε χαιρετισμό του στον ιστορικό χώρο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με τίτλο: «Οι εν Θεσσαλονίκη σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου», ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε την πτυχή της Πολιτισμικής αξίας της Χριστιανοσύνης, "δηλαδή της αξίας της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως πυλώνα έμπνευσης για την δημιουργία μεγάλων Έργων Τέχνης", όπως είπε.
«Εμείς, οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, δεν πρέπει να παύουμε να υπερασπιζόμαστε το μεγαλείο της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως θεμελιώδους αντηρίδας όχι μόνο της δικής μας Πολιτισμικής Παράδοσης, αλλά και του όλου κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Διότι οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στηρίζεται στον πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας - τον πυλώνα της Ελευθερίας του Πνεύματος- στον πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης - τον πυλώνα των Θεσμών- και στον πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ήτοι τον πυλώνα του Ανθρωπισμού, μέσω των αρχών της Αγάπης και της Αλληλεγγύης, ο οποίος συμβολίζει το ανυπέρβλητο διάνυσμα που ξεκινάει από το «Αγαπάτε Αλλήλους» και καταλήγει στο «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως σεαυτόν».
Και αυτός ο συμβολισμός αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, όσο σε αυτούς δοκιμάζονται δεινώς -τα τραγικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και η αδίστακτη και απάνθρωπη επιθετικότητα της Τουρκίας το αποδεικνύουν- η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, εν τέλει δε ο ίδιος ο Άνθρωπος και ο Ανθρωπισμός, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού»,  υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος
 Κλείνοντας συνεχάρη τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Καράογλου,  για την πρωτοβουλία οργάνωσης της Έκθεσης αυτής, καθώς «έτσι συνεχίζεται η παράδοση χρησιμοποίησης του ιστορικού Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακού χώρου, όπως είχε συμβεί και το 2012, όταν είχε οργανωθεί εδώ η Έκθεση κειμηλίων της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης