Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 4 προτεραιότητες Σταϊκούρα: Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης, εφαρμογή «Ηρακλή», φορολογικό

tags :
Οι 4 προτεραιότητες Σταϊκούρα: Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης, εφαρμογή «Ηρακλή», φορολογικό
Στόχος είναι όλες αυτές οι εκκρεμότητες να υλοποιηθούν ως τα μέσα Νοέμβρη
Η υλοποίηση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, η δίκαιη κατανομή του υπερπλεονάσματος που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, η οριστικοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου.
Ήδη την δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός αγώνας δρόμου από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα ώστε να κλείσουν εγκαίρως προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στόχος είναι όλες αυτές οι εκκρεμότητες να υλοποιηθούν ως τα μέσα Νοέμβρη έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία στην έκθεση αξιολόγησης που θα δώσει 20 Νοεμβρίου στην δημοσιότητα. Η έκθεση της Επιτροπής σε συνδυασμό με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα συζητηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου θα κληρώσει για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Θα είναι παράλληλα σημείο εκκίνησης των συζητήσεων για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.Οι αποφάσεις για χαμηλότερους στόχους θα ληφθούν μέσα στο 2020.

Φορολογικό
Σε ότι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα μορφή της φορολογικής κλίμακας, με βασικότερη αλλαγή τη μείωση του πρώτου συντελεστή 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Για το εισοδηματικό κλιμάκιο 10.001-20.000 παραμένει το 22%. Από 20.001-30.000 ο συντελεστής πέφτει στο 28% (από 29%), για το κλιμάκιο 30.001-40.000 στο 36% (από 37%) και για εισόδημα άνω των 40.001 ο υψηλός συντελεστής περιορίζεται στο 44% (από 45%).
Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν ελαφρύνσεις έως και περίπου 450 ευρώ αλλά για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων η μείωση του φορολογικού βάρους θα διαμορφωθεί στα 100 έως 170 ευρώ.

Υπερπλεονάσματα
Στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται και το «μοίρασμα» το Δεκέμβριο του φετινού υπερπλεονάσματος. Το μεγαλύτερο μέρος φαίνεται ότι θα δαπανηθεί για την επιστροφή μέρους της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι το φετινό υπερπλεόνασμα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προβλέπεται ότι 138 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις και 62 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τον επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Το υπόλοιπο υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ειδικότερα:
- Ποσό περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ έχει αποφασιστεί να μοιραστεί σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως άνεργους, περιστασιακά απασχολούμενους και γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το ποσό θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο με τη μορφή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει ότι η εισοδηματική ενίσχυση πρόκειται να δοθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
- Ποσό περίπου 62 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να διατεθεί για την αύξηση και την προκαταβολική πληρωμή στα νοικοκυριά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φέτος στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος. Παράλληλα, έρχεται χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς και αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.
- Επιστροφή στις επιχειρήσεις του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Το ποσό που θα διατεθεί για την επιστροφή της προκαταβολής ανέρχεται σε 138 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος θα γίνει επανεκκαθάριση και θα μεταβληθούν ανάλογα οι υπολοιπόμενες δόσεις. Για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξοφλήσει τον φόρο το σχετικό ποσό θα τους πιστωθεί ως επιστροφή φόρου στο taxisnet και θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν μικρότερο φόρο , στο κομμάτι που αφορά τις προκαταβολές οι οποίες δεν επιβάλλονται σύμφωνα με λογιστές σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Οι προκαταβολές φόρου σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκαν στο 100% για όλα τα νομικά πρόσωπα ενώ αρχικά το 100% αφορούσε μόνο τράπεζες και Α.Ε. Σταδιακά όμως, έφτασε στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις άσχετα από τη νομική τους μορφή.
Το μέτρο, όπως προκύπτει και από τις σχετικές αναφορές στον προϋπολογισμό έχει εφάπαξ χαρακτήρα.
Δεν πρόκειται δηλαδή για μείωση του ύψους των προκαταβολών φόρου αλλά για μια εφάπαξ έκπτωση από το 100% στο 95% για τα φετινά εκκαθαριστικά τα οποία εξοφλούνται σε μηνιαίες δόσεις έως τον Σεπτέμβρη. Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, η έκπτωση επί της προκαταβολής φόρου να είναι μεγαλύτερη τελικά με το όφελος για τις επιχειρήσεις να ξεπερνά τα 138 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις τελικές δημοσιονομικές επιδόσεις και το ύψος του (υπερ) πλεονάσματος.

Σχέδιο «Ηρακλής»
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εξετάσει και άλλες λύσεις, πέραν του "Ηρακλή", προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το συντομότερο δυνατόν, σε μονοψήφιο ποσοστό.
Κατά τις επαφές τους στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας και Ζαββός, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στον "Ηρακλή" τους επόμενους 3 – 4 μήνες.
Ωστόσο, η μάχη για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν θα εξαντληθεί στον "Ηρακλή", αφού στο υπουργό Οικονομικών ψάχνουν και άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις, επιπρόσθετα του Ηρακλή, για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλες λύσεις υπό τέσσερις προϋποθέσεις:
-Να μην έχουν εποπτικές επιπτώσεις, δηλαδή κόστος στα κεφάλαια των τραπεζών.
-Να μην έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, δηλαδή να είναι ξεκάθαρο ποιος πληρώνει και αυτός να μην είναι το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.
-Να μην προσκρούουν στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., κινητοποιώντας το bail-in.
-Να συνίστανται στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα αγόραζαν οι επενδυτές διότι θα είχε τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης