Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: «Αναγκαστική» συνεργασία Fernandez - Macri υπό την απειλή της χρεοκοπίας

Αργεντινή: «Αναγκαστική» συνεργασία Fernandez - Macri υπό την απειλή της χρεοκοπίας
Το πρώτο μέτρο στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις τους ήταν η επιβολή περιορισμών στην αγορά συναλλάγματος
Στην ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας συμφώνησαν ο νέος περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez και ο ηττημένος απερχόμενος πρόεδρος Mauricio Macri.
Ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει ιστορική στιγμή στην πολιτική ιστορία της χώρας τη συνάντηση των δύο πολιτικών αντιπάλων.
Για πρώτη φορά οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε μία διαδικασία ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, μέσα από τη συνεργασία δύο ομάδων εργασίας από τις δύο πλευρές.
Επίσης είναι η πρώτη φορά που ένας μη περονιστής πρόεδρος δηλώνει διαθέσιμος να παραμείνει στο αξίωμα έως την λήξη της θητείας του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τον διάδοχό του.
Το πρώτο μέτρο στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις τους ήταν η επιβολή περιορισμών στην αγορά συναλλάγματος: πλέον οι πολίτες της Αργεντινής δεν μπορούν να αγοράζουν περισσότερα από 200 δολάρια τον μήνα.
Πριν τέσσερα χρόνια, ο Macri είχε θέσει ως κύριο στόχο του να τερματίσει το όριο αγοράς που είχε θεσπίσει η τότε πρόεδρος Kristina Kirchner.
Τότε το δολάριο αγοραζόταν έναντι οκτώ πέσος, ενώ πλέον έχει καταλήξει να ανταλλάσσεται έναντι 70 πέσος.
Η συνάντηση θεωρείται ακόμη πιο σημαντική, διότι οι δύο άνδρες αλληλομισιούνται, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο βαθμό που ο Μacri έχει δηλώσει στο παρελθόν πως προτιμά να μιλά με την υποψήφια αντιπρόεδρο Kirchner, παρά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, «διότι τουλάχιστον εκείνη είναι ειλικρινής».
Μολαταύτα, η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας τους αναγκάζει να συνεργασθούν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των περονιστών, η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο της «Κάσα Ροσάδα» ήταν «εγκάρδια» και οι δύο ηγέτες θα κάνουν ό,τι καλύτερο για τη χώρα, όμως δεν θα υπάρξει «καμία συγκυβέρνηση» και ο Μacri θα είναι υπεύθυνος έως ότου ο Fernandez αναλάβει την προεδρία, τον Δεκέμβριο.
Οι οικονομικές ομάδες εργασίας από τις δύο πλευρές ήδη από καιρό έχουν έλθει σε επαφή για να συντονίσουν τα βασικά σημεία της πολιτικής σε κρίσιμα ζητήματα.
Όπως για την αξία του πέσο και τα αποθέματα σε συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τις σχέσεις με το ΔΝΤ.

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον νέο πρόεδρο

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που στοχεύει να δρομολογήσει ο Fernandez είναι να επαναδιαπραγματευθεί το εξωτερικό χρέος της χώρας, που πρακτικά βρίσκεται σε χρεοκοπία.
Μία από τις άγνωστες παραμέτρους για την πολιτική του νέου προέδρου αφορά τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, που επί ενάμιση χρόνο μαστίζεται από την ύφεση και τον υψηλό πληθωρισμό (53,5%), την ώρα που η Αργεντινή δεν διαθέτει άλλες πηγές δανεισμού.
Μία άλλη από τις προκλήσεις που περιμένουν τον Fernandez είναι οι ασταθείς συνθήκες διαβίωσης σε μία κοινωνία όπου το 35,4% του πληθυσμού (ίσο με 15,9 εκατ.) διαβιώνει σε κατάσταση φτώχειας.
 Ένα στα δύο παιδιά κι έφηβοι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Ο Fernandez έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει την πείνα, αυτήν την «ντροπή» που όπως είπε ο ίδιος μία χώρα που μπορεί να θρέψει 400 εκατ. ανθρώπους δεν μπορεί να δώσει τα απαραίτητα προς το ζην στον ίδιο της τον πληθυσμό.
Άλλους δύο στόχους που έχει θέσει ο νέος πρόεδρος είναι η συμμετοχή της Αργεντινής στην μάχη για την κλιματική αλλαγή, με μεγαλύτερη εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, που σήμερα καλύπτουν το 5,9% της ενεργειακής παραγωγής της χώρας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στην συγκεκριμένη κρίσιμη οικονομική συγκυρία, ο Fernandez δεσμεύεται για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, ιδίως αυτό στο Νεουκέν (νοτιοανατολικά).
Επίσης σε υψηλή θέση στα σχέδιά του είναι η εκμετάλλευση του μεγάλου ορυκτού πλούτου και των μεταλλείων της χώρας.
Σε κοινωνικό επίπεδο, ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί διεύρυνση του σεβασμού στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα.
Το φεμινιστικό κίνημα στην Αργεντινή δεν πρόκειται να περιμένει επί πολύ να υπάρξει μία κρατική πρωτοβουλία στο ζήτημα της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, που είχε στο παρελθόν διχάσει τη χώρα.
Επίσης, ο Fernandez υποσχέθηκε να εφαρμόσει μία σκληρή πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, «έναν πόλεμο που έχει αποτύχει», σύμφωνα με εκείνον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης