Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αυστριακοί επηρεάζονται από το Brexit και υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Οι Αυστριακοί επηρεάζονται από το Brexit και υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν εάν η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ ή να παραμείνει σε αυτή, είναι μεγαλύτερο από εκείνο των σταθερών υποστηρικτών μίας εξόδου της.
Η σύγχυση που επικρατεί εδώ και καιρό ως προς το Brexit έχει ως αποτέλεσμα την μείωση στο χαμηλότερο από ποτέ ποσοστό εκείνων στην Αυστρία που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ένωση, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΑΕΕΠ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για πρώτη φορά από την έναρξη παρόμοιων δημοσκοπήσεων από την ΑΕΕΠ το 1995 (χρονιά της πλήρους ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ), το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν εάν η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ ή να παραμείνει σε αυτή, είναι μεγαλύτερο από εκείνο των σταθερών υποστηρικτών μίας εξόδου της.
Οι ερωτηθέντες απαντούν "δεν γνωρίζω" σε ποσοστό 16%, έναντι ποσοστού μόλις 10% εκείνων που επικροτούν μία έξοδο από την ΕΕ, με το ποσοστό των υποστηρικτών της παραμονής στην Ένωση να παραμένει αμετάβλητα ιδιαίτερα υψηλό, όπως τα τελευταία χρόνια, και να καταγράφεται στο 74% στη δημοσκόπηση.
Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μειωνόταν σταδιακά στην Αυστρία το ποσοστό εκείνων που υποστήριζαν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ένωση.
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, οι αναταράξεις στη Βρετανία από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και μετά αντανακλούν στις τοποθετήσεις των Αυστριακών απέναντι στην έξοδο ή όχι της χώρας τους από την ΕΕ.
Σημαντικό εκτιμάται το γεγονός πως στις συνολικά σχεδόν 60 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 1995, σε όλες, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τασσόταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 20%, με το χαμηλότερο να καταγράφεται με ένα 10% στην τωρινή δημοσκόπηση.
Η μεγαλύτερη υποστήριξη των αυστριακών πολιτών στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί σε ανάλογη δημοσκόπηση το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33% που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν 25 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του "Ναι" είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης