Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το μεγάλο πρόβλημα της Angela Merkel με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. - Το Brexit σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα πληρώσουν περισσότερο

tags :
CNBC: Το μεγάλο πρόβλημα της Angela Merkel με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. - Το Brexit σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα πληρώσουν περισσότερο
Κάποιες χώρες μπορεί να επωμισθούν μεγαλύτερα βάρη εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η Ένωση θα χάσει έναν από τους βασικότερους συνεισφέροντές της.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στοιχίσει ένα έλλειμμα περίπου 7,8 δισ. λιρών (10 δισ. δολαρίων) κάθε χρόνο, στον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος θα γεμίσει αυτό το κενό.
Αυτή η συζήτηση «θα αποτελέσει μακρόχρονη αιματηρή μάχη», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη υποστηρίζουν τα αριθμητικά στοιχεία, αλλά και τη διαδικασία πίσω από την πραγματική λήψη κονδυλίων από τις Βρυξέλλες.
Η καθαρή πληρωμή της Γερμανίας στην ΕΕ ανερχόταν σε 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, η υψηλότερη συνεισφορά στην περιοχή. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας.
ι η συμβολή της Γερμανίας θα μπορούσε να αυξηθεί από 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 σε 33 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027 και ότι η Ολλανδία θα πληρώνει επίσης 75% περισσότερο στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα της αναχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, ο Daniel Gros, γερμανός οικονομολόγος και διευθυντής του think tank CEPS, δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί φαίνονται «ευρέως εκτός σημείου».
«Φαίνεται πολύ δύσκολο να φτάσουμε στα καθαρά 33 δις ευρώ, καθώς αυτό θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο 1% του γερμανικού ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) και θα σήμαινε ότι σχεδόν δεν θα δαπανηθούν στη Γερμανία», σημείωσε.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση πολιτικών σε όλο το μπλοκ, από την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, την ασφάλεια και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό είναι συνήθως δύσκολες. Θα είναι ασυνήθιστα σκληρές στην ΕΕ αυτή τη φορά», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος του Berenger.
«Η Γερμανία δεν θα δεχθεί να πληρώσει δύο φορές περισσότερο από ό, τι πριν από την καθαρή συνεισφορά της. Θα συμφωνήσει τελικά να αναλάβει ένα δυσανάλογο μερίδιο των χρημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου; Αλλά αυτή η πρόσθετη γερμανική συνεισφορά θα συνδεθεί με συνθήκες όπως η ανακατεύθυνση των κονδυλίων προς το περιβάλλον» προσέθεσα.
GS - Chancellor Merkel of Germany
«Οι δαπάνες είναι θέμα μεγάλης σημασίας, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κάποια μέσα έχουν δημοσιεύσει κάποιες μάλλον παραπλανητικές πληροφορίες, για παράδειγμα λέγοντας ότι θα υπάρξει διπλασιασμός στη γερμανική συνεισφορά στις Βρυξέλλες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Günther Oettinger, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

«Μια πολιτική άσκηση»

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι «όχι μόνο μια δημοσιονομική άσκηση. Πρόκειται για μια πολιτική άσκησ», δήλωσε σε CNBC την Τρίτη το βράδυ ένας άλλος υπάλληλος της Ε.Ε.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, θέλει να επισυνάψει όρους για την εκταμίευση των κεφαλαίων.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα μιας έκπτωσης, η οποία είναι ένας μηχανισμός προσαρμογής που εισήχθη το 1984 κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα που η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ, ορισμένες χώρες ισχυρίζονται ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να διαλυθεί εντελώς.
Ωστόσο, η καγκελάριος Angela Merkel έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτόν τον μηχανισμό.
Η ΕΕ επιδιώκει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό τον Μάρτιο του επόμενου έτους και θα εφαρμοστεί μεταξύ του 2021 και του 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης