Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Διαίρει και βασίλευε» - Η εκλογική στρατηγική του Boris Johnson

Reuters: «Διαίρει και βασίλευε» - Η εκλογική στρατηγική του Boris Johnson
Πώς ο Boris Johnson θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί προεκλογικά τον διχασμό που έχει προκαλέσει το Brexit
Ο πόλεμος των ψεμάτων έχει τελειώσει. Μετά από μήνες προβών για την στρατηγική του ο Boris Johnson είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια εκστρατεία υψηλού κινδύνου, η οποία ουσιαστικά αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της διάσπασης που έχει προκαλέσει το Brexit, παρά στις εκκλήσεις του για εθνική ενότητα.
Πριν την ψηφοφορία της 12ης Δεκεμβρίου 2019, ο Johnson θα επικεντρωθεί στη νέα συμφωνία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντάς την ως νίκη, για έναν ηγέτη που -για πολλούς- θα ήταν αδύνατον να λάβει παραχωρήσεις από την Ε.Ε. και εν τέλει θα έφευγε χωρίς συμφωνία.
Κεντρικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας θα ήταν ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή αποχώρησης από την Ε.Ε.
Είναι μια τακτική που ο Johnson, πρώην ΥΠΕΞ και δήμαρχος του Λονδίνου, χρησιμοποίησε με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας, από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούνιο 2019, αφότου η Theresa May απέτυχε... τρις να εγκρίνει την δικά της συμφωνία για το Brexit.
Η συμφωνία του Johnson έλαβε την αρχική κοινοβουλευτική έγκριση αν και το αποτέλεσμα παραμένει αέβαιο.
Για να κερδίσει τις εκλογές, αντί να ενώσει τον λαό, το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον θέλει να εκμεταλλευτεί της διαφοροποιήσεις των πολιτών και τις διαιρέσεις σχετικά με την Ε.Ε., ελπίζοντας να κερδίσει ψηφοφόρους υπέρ της αποχώρησης δίνοντάς τους μια πρώτη «γεύση» από την έξοδο: για παράδειγμα, η χρηματοδότηση που υποσχέθηκε για την υγειονομική περίθαλψη από τις αποταμιεύσεις που προκύπτουν από την έξοδο από την ΕΕ.
Είναι μια αφήγηση που περιστοιχίζει όσους υποστηρίζουν το Brexit στο κοινοβούλιο, τα δικαστήρια και τις μεγάλες επιχειρήσεις - τις οποίες ο Johnson λέει ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη «βούληση του λαού».
Πρόκειται για ένα παιχνίδι για τις αγγλικές περιοχές, οι οποίες κατά παράδοση ψηφίζουν υπέρ του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης αλλά και πίσω από την ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πρόκληση από το Κόμμα Brexit με επικεφαλής τον παλαίμαχο ευρωσκεπτικό Nigel Farage.
Σύμφωνα με μια πηγή, το κόμμα θα επικεντρωθεί σε περίπου 40 εκλογικές περιφέρειες ή περιφέρειες ψηφοφορίας στην κεντρική και βόρεια Αγγλία που ψήφισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Η αποτελεσματική εκστρατεία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιήθηκε στο δημοψήφισμα του 2016 αναπτύχθηκε επίσης - με αποτέλεσμα ένας νομοθέτης να έρχεται σε επαφή με 200 ψηφοφόρους που δεν είχε στη βάση δεδομένων του.

Το στοίχημα

Ο Johnson φαίνεται να βρίσκεται σε ισχυρή θέση, οδηγώντας σε δημοσκοπήσεις και με πολύ υψηλότερες προσωπικές αξιολογήσεις από τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn.
Η διεξαγωγή εκλογών για το Brexit είναι επίσης ένα ρίσκο. Η διάσπαση θα βαθύνει ακόμη και μέσα στους Συντηρητικούς και ο Johnson στοιχηματίζει ουσιαστικά στην ευρεία απήχηση του κόμματός του σε μια χώρα όπου οι παραδοσιακές πολιτικές συμμαχίες έχουν καταρριφθεί με την απόφαση του 2016.
Η προκάτοχός του, Theresa May, προκήρυξε πριν από δύο χρόνια εκλογές όταν οδήγησε ψηλά στις δημοσκοπήσεις, μόνο για να παραδώσει ένα κοινοβούλιο από ψηφοφόρους που δεν ήταν πεπεισμένοι από μια κακή εκστρατεία.
Με την ημέρα των εκλογών που ανακοινώθηκε μόλις την Τρίτη, κανένα κόμμα δεν έχει ακόμα εκδώσει προκηρύξεις, γεγονός που θα προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των στρατηγικών τους για τη Βρετανία.
Όμως, οι μήνες που περνούσαν για την ψηφοφορία έδωσαν μια εικόνα για το πώς θα διεξαχθεί η εκστρατεία Johnson πριν από τις εκλογές που θα καθορίσουν πώς, πότε και ίσως ακόμη και αν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ.
Ως πρωθυπουργός ο Johnson έχει καταστήσει το Brexit ως κύριο στόχο του και θα προσπαθήσει να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεσή του.
«Η στρατηγική είναι να προσελκύσει υποστηρικτές του Brexit όλων των πολιτικών πεποιθήσεων», δήλωσε μέλος των Συντηρητικών. Το μήνυμα είναι «να τελειώνουμε με το Brexit και να προχωρήσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης