Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πρόγραμμα NPEs NEMO της Πειραιώς, μια σπάνια περίπτωση καλού deal

Το πρόγραμμα NPEs NEMO της Πειραιώς, μια σπάνια περίπτωση καλού deal
Αν και η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μόλις την 31η Ιουλίου 2019, φαίνεται από πληροφορίες της αγοράς, ότι έχει ήδη ρευστοποιηθεί με επιτυχία και «χωρίς να ανοίξει μύτη» το 80% με 90% του χαρτοφυλακίου
Φαίνεται πως το ΝΕΜΟ, το Χαρτοφυλάκιο Ναυτιλιακών Δανείων της Πειραιώς, που πουλήθηκε πρόσφατα, να κλείνει και να ρευστοποιείται με μεγάλη επιτυχία μια και τόσο η Τράπεζα, όσο και ο Αγοραστής αλλά και οι Δανειολήπτες να είναι όλοι ευχαριστημένοι, περίπτωση ιδιαίτερα σπάνια!
Το ΝΕΜΟ αφορά Χαρτοφυλάκιο ονομαστικής αξίας περίπου 600 εκατ. δολαρίων, το οποίο αποτελείτο από μείγμα εξυπηρετούμενων δανείων, κόκκινων δανείων που δεν είχαν καταγγελθεί, αλλά και κόκκινων δανείων που βρίσκονταν στην δικαστική οδό.
Μετά από διαγωνισμό που κράτησε κάποιους μήνες και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του ότι επρόκειτο για ναυτιλιακά δάνεια, η Τράπεζα προσέλκυσε 8 δεσμευτικές προσφορές και το χαρτοφυλάκιο δόθηκε τελικά στον πλειοδότη την Davidson Kempner.
Αν και η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μόλις την 31η Ιουλίου 2019, φαίνεται από πληροφορίες της αγοράς, ότι έχει ήδη ρευστοποιηθεί με επιτυχία και «χωρίς να ανοίξει μύτη» το 80% με 90% του χαρτοφυλακίου, με συναινετικές λύσεις μεταξύ του fund και των πλοιοκτητών, χωρίς καμία ουσιαστική υπόθεση να έχει πάρει μέχρι σήμερα τη δικαστική οδό.
Να σημειώσουμε ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει και τρανταχτά ονόματα της ναυτιλίας.
Φαίνεται όμως, ότι παραμένουν ακόμη 2-3 περιπτώσεις ανοιχτές, που ενδεχομένως για μια (και τη σημαντικότερη) από αυτές να μην υπάρξει ευχάριστη κατάληξη και να επιλεχθεί η δικαστική οδός, για την επίλυση της διαφοράς.
Αν και στο μέρος που αφορά τα πλοία του συγκεκριμένου πλοιοκτήτη έσπευσε να τον βοηθήσει (με επιτυχία) η αδελφή του, παραμένει όμως ακόμη ανοιχτός σε σημαντικά δάνεια που έχουν σχέση με τα ακίνητά του και τις προσωπικές του εγγυήσεις, που εκεί ενδεχομένως να «ρίξει και πάλι σωσίβιο» και να «βάλει πλάτες» η καλή αδελφή για το όνομα και τη φήμη της οικογένειας!
Το συγκεκριμένο fund φαίνεται να κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά συνάμα και διακριτικά και γνωρίζει καλά από Ελλάδα, μια και μαζί με την Bain Capital έχουν αποκτήσει, από την Credit Agricole στο απόγειο της κρίσης, την παλαιά Εμπορική Leasing που τώρα ονομάζεται Hellas Capital Leasing, ενδιαφέρθηκε για το παλαιότερο Project AMOEBA της Πειραιώς, αλλά και το όνομά του αναφέρθηκε επίσης και στην περίπτωση των επιχειρήσεων Αττικής και στο 10% της Αττικής Οδού που έχει βγάλει προς πώληση η Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης