Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

INTERAMERICAN: Πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την ευημερία των πολιτών

tags :
INTERAMERICAN: Πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την ευημερία των πολιτών
INTERAMERICAN: Πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την ευημερία των πολιτών
Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για την εκπαίδευση και την καλλιέργεια χρηματοοικονομικής συνείδησης από την παιδική ηλικία, η INTERAMERICAN προχωρεί σε νέες πρωτοβουλίες.
Η εταιρεία υποστηρίζει χορηγικά το νέο βιβλίο του Νικολάου Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και προέδρου-ιδρυτή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με το οποίο η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία από την ίδρυσή του.
Το νέο βιβλίο, που παρουσιάζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου), απευθύνεται σε παιδιά από 10 μέχρι και 12 ετών και έχει τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!», έρχεται να ολοκληρώσει μια κλιμακωτή, για τις ηλικίες των εκπαιδευομένων παιδιών, τριλογία του συγγραφέα, μετά την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας!». Και τα δύο πρώτα βιβλία, που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, είχαν τη χορηγική συνδρομή της εταιρείας.
Παράλληλα η INTERAMERICAN, ολοκληρώνοντας τη δράση χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αλφαβητισμού σε πέντε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για τη σχολική περίοδο 2018-2019, διατηρεί στον ιστότοπο της «The Tipping Point», με την οποία συνεργάζεται για την εκπαιδευτική πρωτοβουλία, διαθέσιμους μέντορες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Για τη φετινή περίοδο, η εταιρεία ξεκινά νέο πρόγραμμα mentoring με θεματικές που αφορούν στην υγεία των μαθητών.
Σημαντική, επιπροσθέτως, είναι και η επιστημονική διάσταση προσέγγισης από την INTERAMERICAN του αλφαβητισμού των ενηλίκων για την κοινωνική ευημερία και τη διαχείριση των οικονομικών, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του INTERAMERICAN Research Center. Το Κέντρο Έρευνας της εταιρείας, έχοντας ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, παρουσιάζει στο τελευταίο τεύχος του τριμηνιαίου newsletter που εκδίδει, άρθρα για την ευημερία των πολιτών και έναν χρήσιμο οδηγό για την επίτευξη χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας.
Ο καθηγητής Νικόλαος Δ. Φίλιππας ορίζει ως συνιστώσες της ευημερίας (wellbeing) τη φυσική, πνευματική και χρηματοοικονομική ευημερία. Όπως επισημαίνει, η αδυναμία προσέγγισης της ευημερίας οφείλεται, κυρίως, στην απώλεια της «μεγάλης εικόνας», που έχει επιφέρει ο σύγχρονος, δυτικός τρόπος ζωής, που βασίζεται στις «αρετές της διαρκούς κατανάλωσης». Στη διάσταση της χρηματοοικονομικής ευημερίας, ο καθηγητής αναπτύσσει τις καθοριστικές παραμέτρους: θεωρία του κύκλου της ζωής, δημιουργία προϋπολογισμού, κατανόηση του ρόλου της αποταμίευσης, διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, διαχείριση των επενδύσεων, διαχείριση χρέους και πρόληψη για την περίοδο της συνταξιοδότησης. Προφανώς, αυτή η ανάλυση εφάπτεται του ασφαλιστικού προγραμματισμού και συνδέεται με τον ασφαλιστικό αλφαβητισμό, που απασχολεί έμπρακτα την INTERAMERICAN.
Στο άρθρο του κ. Φίλιππα για την επίτευξη χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας αναλύονται τα έξι βήματα που απαιτούνται:

• Η φερεγγυότητα, ώστε να χρηματοδοτεί ο πολίτης μόνος του τις ανάγκες του.
• Η χρηματοοικονομική σταθερότητα, με περιορισμό οποιουδήποτε «κακού» χρέους (δανεισμού).
• Η αυτονομία, μέσα από την αποταμίευση και την επένδυση.
• Η ασφάλεια, που προκύπτει από τις πρώτες αποδόσεις της αποταμίευσης και της επένδυσης.
• Η ανεξαρτησία, για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου ακόμη και χωρίς εργασία.
• Η αφθονία, καθώς οι αποδόσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση επιπλέον δράσεων και σκοπών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, τα καταναλωτικά πρότυπα των πολιτών στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει μια θλιβερή εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων, το 2017 ο τζίρος των νόμιμων και παράνομων τυχερών παιγνίων ανήλθε στο απίστευτο ποσόν των 16,4 δισ. ευρώ, όταν οι επενδύσεις στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης για συνταξιοδοτικά προγράμματα ήταν μόλις 1,1 δισ., ενώ το σύνολο των κεφαλαίων των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων ανερχόταν στα 16 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης