Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αναβαθμίσεις έρχονται… χρηματιστήριο και ομόλογα έχουν προεξοφλήσει σχεδόν τα πάντα – Τι χρειάζεται για να αλλάξει η στασιμότητα;

Οι αναβαθμίσεις έρχονται… χρηματιστήριο και ομόλογα έχουν προεξοφλήσει σχεδόν τα πάντα – Τι χρειάζεται για να αλλάξει η στασιμότητα;
Τι χρειάζεται για να αλλάξει η στασιμότητα;
Άλλοτε, στο παρελθόν μια αναβάθμιση ήταν ισχυρή αφορμή για μια γενναία άνοδο της αγοράς με τις μετοχές και τα ομόλογα να σημειώνουν ράλι.
Άλλοτε, στο παρελθόν μια υποβάθμιση ήταν αρκετή να οδηγήσει στα τάρταρα μετοχές και τιμές ομολόγων και αντιστοίχως στα ύψη τις αποδόσεις.
Στο σήμερα όλα έχουν αλλάξει, η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s στις 25 Οκτωβρίου σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά μια βαθμίδα ήταν πλήρως αδιάφορη εξέλιξη για το χρηματιστήριο, ενώ ελάχιστα επέδρασε στα ομόλογα.
Θα ακολουθήσει την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS όπου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ low δηλαδή στην υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης.
Το ΒΒ είναι μια κλίμακα υψηλότερα από το ΒΒ- της Fitch και της Standard and Poor’s.
Τι ακριβώς συμβαίνει γιατί οι επενδυτές δεν ακολουθούν τους οίκους αξιολόγησης;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολλαπλή.
-Σχετίζεται με το γεγονός ότι η βαθμολογία είναι υποδεέστερη της υφιστάμενης τιμολόγησης των ελληνικών assets.
Το ΒΒ- που βαθμολογείται η Ελλάδα δεν αντιστοιχεί σε 1,19% απόδοση στο 10ετές ομόλογο.  
-Σχετίζεται με την επιθετική προεξόφληση των πάντων με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία στην Ελλάδα.
-Σχετίζεται με τα ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών στις αγορές ομολόγων.
-Σχετίζεται με την μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα, με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία, τοποθετήθηκαν κάποια κεφάλαια στο χρηματιστήριο και ακολούθως, η επαναφορά στην κανονικότητα της Ελλάδος αποκάλυψε ότι τα ελληνικά assets είναι ακριβά και οι ξένοι επενδυτές αποτραβήχτηκαν.
Οι τζίροι στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα βρίσκονται στο ναδίρ και αυτό πιστοποιεί ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει δραστικά το ενδιαφέρον τους για ελληνικό χρηματιστήριο και ομόλογα.
Όλοι οι επενδυτές κατανοούν ότι έχει δημιουργηθεί μια φούσκα που ειδικά στην Ελλάδα έχει προκαλέσει τις εξής ακραίες στρεβλώσεις
-Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,19% και το Ιταλικό 10ετές 1,09% δηλαδή spread Ελλάδος – Ιταλίας 10 μονάδες βάσης.
-Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,19% και το αμερικανικό 10ετές 1,77% σε όρους δολαρίου.
Οι ΗΠΑ δανείζονται πιο ακριβά από ότι η Ελλάδα είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια.
-Σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη συνεχίζουν να έχουν αρνητικές αποδόσεις, τα χρεόγραφα με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς ανέρχονται σε 17,2 τρισεκ. δολάρια.
-Στο χρηματιστήριο τόσο οι μετοχές των τραπεζών, όσο και οι μετοχές του FTSE 25 βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη, είναι ακριβές, ειδικά οι τράπεζες έχουν πλήρως προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα.
Βέβαια μπορεί να πει κανείς ότι από τα χαμηλά που σημείωσαν έχουν σημειώσει ένα μεγάλο ράλι αλλά αυτό είναι σχεδόν τίποτε εάν αναλογιστεί κανείς ότι τέλη του 2019…έφθασαν οι τράπεζες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του… 2015.
Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να επιστρέψουμε στο 2015.
Αυτό δεν το ονομάζεις αποτυχία αλλά σίγουρα δεν το ονομάζεις και επιτυχία.

Τι χρειάζεται για να αλλάξει η στασιμότητα;

Χρειάζονται να αλλάξουν πρώτα το διεθνές περιβάλλον και μετά το εσωτερικό.
Οι μειώσεις επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών είναι απόδειξη ότι οι οικονομίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν πάνε καλά.
Μέχρι να διαμορφωθεί η βεβαιότητα ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν οι επενδυτές δεν θα ρισκάρουν.
Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζονται θετικές εκπλήξεις από την οικονομία και τις τράπεζες.
Για τους επόμενους μήνες εκπλήξεις δεν θα έχουμε.
Γίνονται προσπάθειες για βελτίωση αλλά όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί.
Για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η στασιμότητα απαιτούνται εκπλήξεις στο ΑΕΠ, στην πιστοληπτική ικανότητα και στο ρυθμό μείωσης των NPEs στις τράπεζες.
Εάν σήμερα τα NPEs δεν ήταν 43% αλλά 5% οι τράπεζες θα είχαν διπλάσια χρηματιστηριακή αξία.
Όμως οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι για να γίνει αυτό, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν ένα ακριβό κεφαλαιακό λογαριασμό.
Η πορεία προς την κανονικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα που κλονίστηκε συθέμελα λόγω της οικονομικής κρίσης.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης