Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχεται νέος ενιαίος κανονισμός παροχών Υγείας και Περίθαλψης στα Ταμεία

tags :
Έρχεται νέος ενιαίος κανονισμός παροχών Υγείας και Περίθαλψης στα Ταμεία
Οι υψηλές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές του ΙΚΑ
Νέο κανονισμό παροχών μέσα από τον ΕΦΚΑ με ενιαίους κανόνες σε υγεία και περίθαλψη για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει και αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση στις αρχές του 2020 το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα νέο σύστημα, το οποίο είχε υποσχεθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση με την ενσωμάτωση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, αλλά έμεινε στο «ράφι» εξαιτίας της αδυναμίας συγκέντρωσης ίδιων παροχών μεταξύ των μισθωτών ασφαλισμένων και των αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και τραπεζοϋπαλλήλων που χαίρουν μεγαλύτερων προνομίων, εξαιτίας και των υψηλότερων εισφορών που καταβάλλουν  προς την κατεύθυνση αυτή.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσει να συγκεράσει το εύρος των παροχών αυτών με τα ισχύοντα σήμερα στο πρώην ΙΚΑ, ο μηχαισμός του οποίου καλύπτει την πλειοψηφία των μισθωτών ασφαλισμένων.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές και λαμβάνουν καλύτερες παροχές.
Με τον ενιαίο κανονισμό, οι υψηλές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές του ΙΚΑ.
Αντίστοιχα, οι παροχές θα συμπιεστούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να υπάρξει εξίσωση.
Για παράδειγμα, στον κλάδο των τραπεζών (εκτός από ΕΤΕ και ΤτΕ) τα έξοδα κηδείας ανέρχονται έως και 2.900 ευρώ. Επίσης, παρέχουν επίδομα συμπαράστασης (αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας) έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.
Στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, τα έξοδα κηδείας φθάνουν τα 1.570 ευρώ.
Στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, το ίδιο επίδομα ανέρχεται σε 1.713,16 ευρώ. Στο ΙΚΑ, το επίδομα κηδείας ανέρχεται σε μόλις 700 ευρώ, ήτοι στο 1/4 του αντίστοιχου επιδόματος που δίνει ο κλάδος των τραπεζών.
Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ως προς την ενοποίηση των ταμείων του ΕΦΚΑ δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική εργασία, σε επίπεδο ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεσης των υπηρεσιών των πρώην ταμείων, ενώ είναι χαρακτηριστικό  όσον αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ, δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης